Vlaamse toerismedienst in New York loopt leeg

©BELGA

De New Yorkse vestiging van Visit Flanders, de toeristische dienst die Vlaanderen internationaal promoot, is in korte tijd ontmanteld. Een gevolg van interne geschillen en ongenoegen.

Van onze correspondent in New York

Tot voor kort werkten vijf mensen in het New Yorkse kantoor van Toerisme Vlaanderen, gelegen in het Flanders House op de 44ste verdieping van de The New York Times-building in hartje Manhattan. Nu slechts één. Sinds de aanstelling vier maanden geleden van de nieuwe directrice Line Vreven, de derde directeur in vijf jaar, is het personeel ontslagen of zelf vertrokken uit onvrede met het nieuwe beleid.

Diplomate Line Vreven werd in februari aangesteld, na een periode van negen maanden zonder directeur, maar ze botste meteen met het lokale personeel, dat van een heel negatieve werksfeer spreekt en haar een ‘totaal gebrek aan kennis van toerisme en marketing’ verwijt.

Pogingen om dat bespreekbaar te maken met het hoofdkantoor in Brussel werden weggewuifd. Daarop nam een Belgisch personeelslid ontslag en werd een Amerikaanse werkneemster met ruim twintig jaar ervaring ontslagen, met de hulp van het veiligheidspersoneel van de kantoortoren.

Bij Toerisme Vlaanderen houdt men echter vol dat ze zelf vertrokken is. ‘Er waren al problemen, nog voor de aanstelling van de nieuwe directeur’, zegt een woordvoerder van de overheidsdienst.

Het voormalige personeel kaart ook aan dat er dubbele standaarden gelden als het aankomt op onkosten. Vorig jaar bleek nog uit een audit van het Rekenhof dat de onkostennota’s en de interne controle erop te wensen overlieten. Peter De Wilde, de topman van Toerisme Vlaanderen, reisde deze week naar New York om twee Amerikaanse werknemers te ontslaan, maar verbleef daarvoor in een peperduur hotel.

Door de leegloop is er voorlopig geen personeel om de campagne voor de Noord-Amerikaanse markt rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog te verzorgen. In het najaar is een event gepland in de New York Public Library om de vernieling van de Leuvense universiteitsbibliotheek te herdenken. ‘We lossen dit intern op. Alle acties die gepland zijn, zullen ook plaatsvinden’, luidt het sussend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud