Vlaamse werkloosheid bij laagste van EU

©Bekaert

Vlaanderen hoort bij de Europese topregio's inzake werkgelegenheid.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers voor 2016 van het Europees statistisch bureau Eurostat. Algemeen zag vorig jaar 80 procent van de Europese regio's zijn werkloosheid dalen.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Vooral Duitsland toont zich in de nieuwe werkloosheidscijfers de jobmachine van de EU. Van de tien regio's met de laagste werkloosheidsgraad liggen er liefst zeven in Duitsland. Neder-Beieren is de Europese kampioen, met amper 2,1 procent werkloosheid. Voorts staan in de top-tien ook de regio Praag in Tsjechië, Nyugat-Duantul in Hongarije en de Britse regio's Berkshire, Buckinghamshire en Oxfordshire.

West-Vlaanderen scoort best

Vlaanderen zit in het zog van die kopgroep met 4,3 procent werkloosheid. Die bedroeg in 2015 nog 5,2 procent. West-Vlaanderen is de best scorende provincie, met 3,7 procent werkloosheid, een daling met een half procentpunt tegenover 2015. In Limburg is de daling het grootst, van 6 naar 4,8 procentpunt.

3,7
West-Vlaanderen is de best scorende provincie, met 3,7 procent werkloosheid.

Alleen in Duitsland, Tsjechië en Malta zijn er procentueel minder werklozen dan in Vlaanderen. België doet het door de mindere prestaties van Brussel (16,8 procent) en Wallonië (10,5 procent) heel wat minder goed. Het zit in de middenmoot als 15de op 28 landen.

Werkzaamheidsgraad

Er hoort wel een kanttekening bij de lage Vlaamse werkloosheid. 'Dat is een goede zaak natuurlijk, maar wat telt is de werkzaamheidsgraad', stelt de arbeidsmarktexpert van uitzendbedrijf Randstad, Jan Denys, op zijn Twitter-account. De werkzaamheidsgraad - het aandeel van de beroepsbevolking die effectief werkt of ernaar op zoek is - is bij ons lager dan in onze buurlanden. 

De werkzaamheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen in België is vorig jaar met een half procentpunt gestegen naar 67,7 procent. Het gaat om de eerste stijging in vijf jaar, naar het op een na hoogste niveau ooit, blijkt uit statistieken van de federale overheidsdienst Financiën. Maar het is nog veraf van de doelstelling om tegen 2020 73 procent te halen.

In Vlaanderen was de doelstelling zelfs om tegen 2020 75 procent van de beroepsbevolking aan de slag te krijgen. De topman van arbeidsbemiddelaar VDAB, Fons Leroy, zei deze week in De Tijd dat hij dat streven nooit kan halen zonder een nieuwe, zevende staatshervorming.

'Het institutioneel kader biedt ons niet de nodige ruimte. Vlaanderen heeft nood aan echt homogene bevoegdheden om werklozen te activeren via maatwerk en dat is vandaag onvoldoende het geval.’

Andalusië

Terwijl Noord-Europa floreert, scoort het zuiden dramatisch. In Griekenland, Spanje en Italië zijn er regio's die tot 17,2 procent werkloosheid laten optekenen. In uitschieters zoals de Spaanse regio's Andalusië en Extremadura, is één op de vier werkloos. Bij jongeren in Andalusië is dat zelfs bijna zes op de tien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud