Advertentie
Advertentie

Vlaamse werkloosheid op laagste peil in 13 jaar

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. ©Photo News

In mei had Vlaanderen bijna 30.000 werkzoekenden minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de cijfers van de jeugdwerkloosheid stemmen tot optimisme.

Op de Vlaamse arbeidsmarkt valt opnieuw voorzichtig positief nieuws te noteren. In mei telde die 168.800 werkzoekenden. Dat zijn er nagenoeg 30.000 minder dan vorig jaar en is het laagste peil sinds 2008.

Zo’n 5,4 procent van de actieve bevolking zat eind mei zonder job. Daarmee zit ook de werkloosheidsgraad op het laagste punt in jaren. ‘Onze bedrijven beginnen nu volop aan hun periode van herstel. Het ondernemers- en consumentenvertrouwen neemt toe. Dat weerspiegelt zich ook in de cijfers van de werkzoekenden', zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Ook bij de jongeren daalt de werkloosheid. Vorige maand waren er ruim een vijfde minder -25-jarigen werkloos dan een jaar eerder.

Advertentie

Een bijkomende positieve noot is dat de inactiviteit amper is toegenomen en dat dus niet de dalende werkloosheidsgraad zou verklaren. ‘België was in 2020 zowat het stabielste land van de EU, met perfect gelijk gebleven inactiviteit en een werkloosheid die slechts 0,1 procentpunt steeg. Dat is uiteraard te danken aan de steunmaatregelen’, zegt arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

Ik blijf hameren op voorzichtigheid. Er zijn nog altijd heel wat tijdelijk werklozen door corona.

Hilde Crevits (CD&V)
Vlaams minister van Werk

De bemol is dat eenmaal die steunmaatregelen wegvallen er wel nog een opdoffer op de arbeidsmarkt dreigt. ‘Ik blijf hameren op voorzichtigheid. Er zijn nog altijd heel wat tijdelijk werklozen door corona en veel bedrijven zitten nog niet in hun volle heropstart’, zegt Crevits.

‘De jongste schatting spreekt over 30.000 werklozen die erbij zouden komen’, zegt Baert. Al zou dat volgens hem tijdelijk zijn en dreigt de krapte op de arbeidsmarkt snel opnieuw prominent te worden. In een recente enquête van de werkgeversorganisatie Voka geeft twee derde van de bedrijven aan nu al moeite te hebben om geschikt personeel te vinden. ‘De krapte keert terug van nooit weggeweest’, zegt Baert.

Advertentie
Brusselse jongerenwerkloosheid blijft hoog

Het aantal jongeren in Brussel zonder werk blijft ook in mei hoog. Brussel telde toen 8.380 jonge werklozen, zo blijkt uit cijfers van arbeidsbemiddelaar Actiris. Dat zijn er meer (2.719) dan een jaar geleden, maar minder (1.670) dan in de vorige maand april. Het betekent dat 22,7 procent van de jongeren onder de 25 jaar die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt geen job hebben. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.