Vlaanderen bespaart 100 miljoen op ambtenaren

Vlaams minister-president Kris Peeters - Foto Reuters

'De Vlaamse begroting is in evenwicht. En dat voor het derde jaar op rij.' Dat verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in zijn Septemberverklaring bij de opening van het parlementair jaar. Nieuw beleid, zoals de kindpremie, wordt uitgesteld. De Vlaamse regering zal ook 100 miljoen euro besparen op de loonkredieten van de Vlaamse ambtenaren en haar werkingsmiddelen niet indexeren.

'We hebben de fundamenten van Vlaanderen verstevigd. We hebben een begroting in evenwicht zonder bijkomende belastingen te heffen, zonder te raken aan wie zorg nodig heeft en zonder te raken aan de toekomst van onze jeugd', zei Kris Peeters. 

Om dat evenwicht te bereiken, worden de werkingsmiddelen tot aan de volgende begrotingscontrole bevroren en wordt de uitbreiding van het beleid, bijvoorbeeld met een kindpremie, uitgesteld. Die begrotingscontrole valt in de eerste maanden van 2013.

Daarnaast bereikt de regering-Peeters het begrotingsresultaat vooral via de eigen ambtenaren en personeelsleden. In onderhandeling met de vakorganisaties zal men trachten de personeelskosten te drukken met 1 procent. Dat moet een besparing van 100 miljoen euro opleveren.

De vakbonden kunnen daarbij kiezen om te bezuinigen op het aantal ambtenaren of op de lonen. Als de vakbonden het overleg weigeren, zal de Vlaamse regering zelf een besparing opleggen.

Peeters benadrukte dat de Vlaamse overheid wel al de genomen engagementen nakomt, en middelen uittrekt waar dat nodig is door volumegroei, bijvoorbeeld in het basisonderwijs, de kinderopvang, de gehandicaptenzorg en het begeleiden van kansengroepen op de arbeidsmarkt. Peeters verwees ook naar de verhoging van het gemeenten- en stedenfonds met 3,5 procent, de uitvoering van de cao's in de zorg- en de culturele sector en de ruimte die er is voor de onderhandeling van een nieuwe cao voor het onderwijs.

Voorts houdt de Vlaamse regering vast aan de 'investeringen voor een mobieler Vlaanderen', onder meer voor het onderhoud van 140 kilometer snelweg, de noordzuidverbinding in de Kempen, de R4 Zuid in het Gentse en de noordelijke ontsluiting van Zaventem. En er gaat vijf jaar lang 100 miljoen euro per jaar naar de renovatie van sociale woningen.

Tot slot is er 45 miljoen euro extra voorzien voor onderzoek en ontwikkeling, de investeringen in scholenbouw en het investeringsbeleid.

De Vlaamse regering voorziet geen geld voor het financieren van de extra bevoegdheden die ze erbij krijgt door de zesde staatshervorming. 'De exacte cijfers zijn immers nog niet bekend', aldus Peeters. De minister-president verwees ook naar de werkzaamheden die bezig zijn voor de opstelling van een Groenboek over de manier waarop Vlaanderen die extra bevoegdheden gaat opnemen. 

Overigens gaf Jan Peumans in zijn openingsspeech als voorzitter van het Vlaams Parlement aan dat het parlement nauwer moet worden betrokken bij de besprekingen over dat Groenboek.

Moeilijk te slikken

Minister van Begroting, Philippe Muyters, gaf toe dat het uitstel voor de kindpremie 'moeilijk te slikken' was. De kindpremie is een stokpaardje van Muyters' partij N-VA, als een van de eerste kiemen voor een Vlaamse sociale zekerheid, en er was eerder gehoopt er een bedrag aan toe te kennen bij deze begrotingsopmaak voor 2013. Maar, zei Muyters, 'we moesten de tering naar de nering zetten om tot een begroting in evenwicht te kunnen komen.'

Hij herinnerde eraan dat de Vlaamse regering voor de zomer nog rekening hield met een groei van de economie met 1,3 procent dit jaar, en dat dit inmiddels is bijgesteld tot 0,7 procent, waardoor er keuzes gemaakt moesten worden.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud