Vlaanderen en Schotland willen studenten uitwisselen

Onderwijsminister Ben Weyts werkt aan een samenwerkingsakkoord met Schotland. Sinds de brexit is het veel moeilijker voor Europese studenten om op uitwisseling te gaan in het Verenigd Koninkrijk.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en zijn Schotse collega Richard Lochhead werken aan een samenwerkingsakkoord voor het hoger onderwijs. Dat moet de komende jaren een vlotte studentenmobiliteit tussen beide regio's garanderen.

Het doel is de bureaucratie te beperken. Het inschrijvingsgeld zou bij een uitwisseling even hoog zijn als aan de thuisuniversiteit. Een vlotte uitwisseling van stafleden en gezamenlijke onderzoeksprojecten zijn de andere speerpunten.

Bij de brexit stapte het VK uit het Erasmus+-programma van de Europese Unie. De Britten werken een eigen programma uit, Turing. Universiteiten en hogescholen kunnen ook individuele samenwerkingsverbanden aangaan met hun Britse collega's.

'Door de brexit dreigt Groot-Brittannië onbereikbaar te worden voor veel Vlaamse studenten en academici', zegt Weyts. 'Zowel de Vlamingen als de Schotten willen dat niet. We zijn vastbesloten om van de brexit het begin te maken van een nauwere samenwerking tussen onze naties.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud