Vlaanderen haalt bezem door ondernemerssteun

©Photo News

‘We willen snoeien in de wildgroei aan steunmaatregelen. PMV is bezig met die oefening’, zegt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA).

PMV is het belangrijkste investeringsbedrijf van de Vlaamse overheid. Het beheert een portefeuille van 900 miljoen euro aan activa en speelt een rol in bijna alle Vlaamse investeringsdossiers. Dat gebeurt via een heel gamma aan instrumenten, zoals Arkimedes, TINA, de win-winlening, CultuurInvest, KidsInvest, Vinnof of nog het Participatiefonds.

Het is de bedoeling nog vóór de zomer te landen met de drastische vereenvoudigingsoefening van het productaanbod. 'We willen de bezem halen door alle producten en ze meer in elkaar laten passen', stelt een bron.

Maar daarmee is de kous niet af. Nadat PMV de knopen heeft doorgehakt, komt het dossier ­terecht bij de politiek. Het kabinet-Muyters hoopt volgend jaar al een nieuw productaanbod op te zetten.

Breder plaatje

De oefening bij PMV past in een breder plaatje. De Vlaamse regering wil het palet aan investerings- en ­innovatiesteun voor ondernemers vereenvoudigen. Ze komt zo tegemoet aan een aloude klacht van ondernemers, die vaak moeilijk de weg vinden in de talrijke steunmaatregelen en het subsidiebos van de Vlaamse overheid. In dat kader timmert Muyters ook aan de fusie van het Agentschap Ondernemen en het innovatieagentschap IWT.

Coalitiepartner CD&V staat ­kritisch tegenover de oefening. ‘Efficiëntie is belangrijk, maar we moeten opletten dat het aanbod niet ­verschraalt, waardoor sommige ondernemers niet meer aan de bak komen. Vergeet niet dat elke steunmaatregel er ooit op vraag van een bepaalde ondernemer is gekomen’, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud