Vlaanderen hakt in steun voor kmo's

Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat innovatie gevrijwaard wordt in het budget voor ondernemingen. ©Photo News

De Vlaamse regering vermindert het budget voor de populaire Kmo-portefeuille met een derde. Via dat instrument kunnen kmo’s subsidies krijgen voor opleiding, advies of coaching.

Vorig jaar werd via de Kmo-portefeuille aan 60.000 ondernemingen een recordbedrag van 61,4 miljoen euro toegekend. De bedrijven maakten gebruik van zo’n 150.952 erkende opleidingen.

Het steunmechanisme moet het nu met 23 miljoen euro minder doen, meer dan een derde van zijn budget. Dat blijkt uit de begrotingstoelichting van minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V). Zaterdag maakte Crevits bekend hoe de knip precies gebeurt.

Een kleine onderneming die investeert in opleiding en adviezen kreeg tot nu toe 40 procent steun van de Vlaamse overheid met een maximum van 10.000 euro per jaar. In de toekomst wordt dat 30 procent, met een maximumplafond van 7.500 euro. Een middelgrote onderneming kreeg tot nu toe 30 procent met een maximumplafond van 15.000 euro per jaar. Dat wprdt 20 procent met een maximumplafond van 7.500 euro.

'We behouden een hogere steun voor de kleine ondernemingen. Jonge en kleine bedrijven hebben vaak meer nood aan de ontwikkeling van competenties of het aankopen van kennis van buiten de onderneming. Met het nieuwe plafond zullen in de praktijk maar een beperkt aantal bedrijven een lager steunbedrag krijgen', zegt Crevits.

Voetmassage

Via de kmo-portefeuille kunnen bedrijven zich inschrijven op professionele opleidingen over bijvoorbeeld accounting, cyberveiligheid of hr-strategieën. Maar de voorbije jaren ontstond geregeld controverse over cursussen waarvan de inhoud, om het zacht te zeggen, eerder wollig was.

Ook vandaag zijn er in het aanbod nog opleidingen ayurvedische voetmassage, sessies ‘emotioneel lichaamswerk’ en lessenreeksen feng shui te vinden. Cursussen die bedrijven tegen een gunsttarief kunnen volgen. Al kan je je afvragen hoeveel verder een ondernemer raakt als hij‘verbinding heeft gemaakt met zijn vrije onbelemmerde diepe ademhaling’, zoals een van de opleidingsbrochures belooft.

De kleinste bedrijven dreigen een van hun belangrijkste instrumenten te verliezen om sneller te kunnen professionaliseren.
Danny Van Assche
Topman Unizo

Unizo-topman Danny Van Assche snapt de controverse, maar nuanceert. ‘Telkens ophef ontstond over dergelijke opleidingen, werden die steundossiers geweigerd’, zegt hij. ‘Het bewijst dat alles goed wordt opgevolgd. Het gros van de middelen gaat wel degelijk naar de professionalisering van ondernemers.’

Volgens Unizo gaat de inkrimping van de Kmo-portefeuille vooral ten koste van de kleinere ondernemingen. ‘Ze dreigen een van hun belangrijkste instrumenten te verliezen om sneller te kunnen professionaliseren’, zegt Van Assche. ‘Wie een kleinere onderneming leidt, moet zich vaak zowel met de dagelijkse business als met hr- of boekhoudkundige zaken bezighouden. Door met de steun van het kmo-fonds extra opleidingen te volgen of begeleiding te krijgen, heb je als ondernemer de kans een stap vooruit te zetten.’

Van Assche is dan ook ontgoocheld. ‘Al zijn we wel tevreden dat er niet blind wordt gesnoeid. We overleggen met de minister om na te gaan hoe we de besparingen op een redelijke manier kunnen doorvoeren, zonder al te veel schade voor de kmo’s.’

Rationeler

De nieuwe Vlaamse coalitie wil duidelijk rationeler omspringen met de bedrijfssubsidies. ‘We moeten enkel overhouden wat ondernemers echt verder helpt’, vindt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD). ‘Op het vlak van de e-commerce zijn er nog veel stappen te zetten om lokale winkels te ondersteunen. Ondernemers hebben vooral nood aan lagere lasten en minder regels.’

Ook andere bedrijfssubsidies worden afgeslankt. Het budget voor de investeringsprovisie, die bedrijven aanspoort de werkgelegenheid niet naar lagelonenlanden te verhuizen, daalt met 40 miljoen euro.

De bedrijfssubsidies zijn controversieel. Afgelopen zomer wees Joep Konings, een econoom van de KU Leuven, in deze krant nog op de gevaren. ‘Als subsidies verlieslatende bedrijven langer helpen te overleven, leidt dat tot marktverstoring.’

Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open VLD, had eerder al laten blijken dat bedrijfssubsidies geen onaantastbare fetisj zijn. ‘Het is niet verkeerd alles eens door te lichten en te bekijken wat efficiënter kan. Dat geldt ook voor de subsidies aan bedrijven.’

Innovatie gevrijwaard

In totaal snoeit Crevits 73 miljoen euro weg uit de bedrijfssubsidies. Ze wijst erop dat de steun voor innovatie en ontwikkeling maximaal wordt gevrijwaard. ‘Daarnaast is er 20 miljoen extra om de besparingen op fundamenteel onderzoek terug te draaien.’ Artificiële intelligentie kan met jaarlijks 30 miljoen euro rekenen op een sterke boost in de beleidsplannen Economie en Innovatie van Crevits.

In totaal plant de nieuwe Vlaamse regering-Jambon voor 1,65 miljard euro aan besparingen. Die leiden in veel sectoren - onder meer in de cultuursector - tot heftige reacties. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud