Vlaanderen heeft 320 miljoen veil voor 146 nieuwe trams

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits bij een kusttram. Alle stellen van dat net zullen vervangen worden - Foto Belga ©BELGA

De Lijn start de aankoopprocedure voor 146 nieuwe trams, met een totaal prijskaartje van 320 miljoen euro. De trams moeten de oude vloot deels vervangen, maar vergroten die ook.

Vlaams mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V) spreekt van een toename van het aantal reizigersplaatsen met 25 procent. In 2018 moeten de eerste nieuwe trams in het straatbeeld verschijnen.

'Dit is de start van de grootste bestelling van trams ooit bij de vervoermaatschappij', maakt Crevits zich sterk. 'De nieuwe trams zijn goed voor 30.000 plaatsen.'

Vooral de huidige kusttrams en de kleine trams worden vervangen. In de plaats komen lagevloertrams van 32 meter lang, die naargelang het model minimaal 260 en 280 reizigers kunnen vervoeren. Ze zullen voldoen aan 'de huidige comforteisen', klinkt het.

Concreet zullen de 48 huidige kusttrams allemaal vervangen worden door 57 nieuwe stellen, wat een hogere frequentie mogelijk maakt. Vijf extra trams zijn gepland voor een mogelijke verlenging van de tramlijn naar Veurne.

Antwerpen mag zich verwachten aan 66 nieuwe trams. Die moeten zorgen voor een gefaseerde vervanging van de kleine trams die er nu rijden, maar ook voor de verdere vertramming als onderdeel van het masterplan. Momenteel telt Antwerpen al 238 tramstellen.

Voor Gent, dat nu 75 trams telt, zitten er 18 nieuwe tramstellen in de pijplijn. Later dit jaar ontvangt Gent trouwens al 10 nieuwe trams die eerder al besteld waren, wat het aantal plaatsen met 15 procent moet verhogen. Voor Antwerpen zijn dat er 38, goed voor 25 procent extra capaciteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud