Vlaanderen heeft steeds minder onbetaalde facturen

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele. ©Photo News

De Vlaamse overheid betaalt almaar minder interesten door te laat betaalde facturen. Ten opzichte van 2015 is er een daling met 58 procent.

In 2019 moest de Vlaamse overheid 2,1 miljoen euro verwijlinteresten betalen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open VLD) opvroeg bij minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Dat zijn interesten die verschuldigd zijn voor onbetaalde facturen. In 2015 bedroeg die schuld nog 5 miljoen euro.

De dalende trend is te danken aan de digitalisering van betaalprocessen. Sinds 2017 zijn bedrijven die aan de Vlaamse overheid factureren verplicht alle rekeningen boven een bepaald bedrag elektronisch te versturen. Die elektronische facturen kunnen veel sneller behandeld worden. Dat was in een jaar goed voor een daling van 43 procent van de interesten. Vandaag wordt 60 procent van alle ontvangen facturen volledig digitaal verwerkt en 35 procent semidigitaal. 

Openbare werken

Zo goed als alle verwijlinteresten zijn afkomstig uit het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Een verklaring daarvoor is het hoge aantal overheidsopdrachten in dat domein. 'Dat neemt niet weg dat verdere inspanningen nodig zijn om tot een snellere betaling van de aannemers te komen', zegt Ongena.

373 miljoen
Onbetaalde facturen
In 2019 betaalde de Vlaamse overheid 373 miljoen euro te laat aan aannemers en leveranciers.

Het aandeel onbetaalde facturen door de Vlaamse overheid daalde van 21 procent in 2015 naar 16 procent in 2019. 'De cijfers tonen een duidelijke verbetering van het betaalgedrag aan, maar we mogen niet op onze lauweren rusten', zegt Ongena. 'In 2019 werd, ondanks de positieve evolutie in vergelijking met de voorgaande jaren, nog altijd 373 miljoen euro te laat betaald aan leveranciers en aannemers. Dat is eigenlijk onaanvaardbaar. De overheid heeft een voorbeeldfunctie.'

Opvallend: bij de federale overheid stijgt de betalingsachterstand juist. Verschillende partijen manen de overheidsdiensten aan om zeker in deze crisistijden werk te maken van een tijdige betaling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud