Vlaanderen is draaischijf voor fossiele brandstoffen en... 'vertrouwelijke trafiek'

Volvo-wagens staan klaar om verscheept te worden in de haven van Gent. Voertuigen zijn na fossiele brandstoffen het belangrijkste Vlaamse exportproduct. ©BELGA/BELPRESS

De Vlaamse export liet in 2014 een record optekenen: er werd voor 293,5 miljard euro uitgevoerd naar het buitenland. Maar wat exporteert Vlaanderen dan precies? En hoe ziet het plaatje er uit als de import wordt afgetrokken van de export en zo de netto-export onder de loep wordt genomen?

De eerste conclusie die getrokken kan worden uit de Vlaamse in- en uitvoercijfers die Flanders Investment & Trade deze week publiceerde: Vlaanderen is een draaischijf voor fossiele brandstoffen. In 2014 exporteerde onze regio voor meer dan 34 miljard euro aan voornamelijk gas en olie. Maar ook bij de invoer spannen de brandstoffen met een importwaarde van 54 miljard euro de kroon. Zo is brandstof zowel het belangrijkste import-, export- als netto-importproduct van Vlaanderen.

Het belangrijkste netto exportproduct is kunstof en toepassingen daarvan. We voerden er voor meer dan 20,2 miljard van uit, terwijl de import een waarde had van 12,5 miljard euro. Dat brengt de netto-uitvoer van kunststof en afgeleiden op 7,7 miljard euro.

Onderstaande grafiek geeft de 10 belangrijkste Vlaamse exportproducten weer, met de ingevoerde en uitgevoerde waarde en het verschil tussen beide, de netto-uitvoer. Beweeg over de grafiek om de exacte cijfers weer te geven.

'Vertrouwelijke trafiek'

Net buiten de top 10 van belangrijkste Vlaamse exportproducten staat, met een exportwaarde van 5,7 miljard euro, op de elfde plaats de wat mysterieuze categorie 'Bepaalde bijzondere gevallen; vertrouwelijke trafiek'. Navraag bij het kabinet van minister-president en Minister van Buitenlandse Handel Bourgeois leert dat het niet gaat om staatsgeheimen, maar wel om confidentialiteit uit concurrentieoverwegingen.

Wanneer handelsstromen gemakkelijk kunnen teruggeleid worden naar één bedrijf of slechts een handvol bedrijven, meestal actief in een gespecialiseerde branche, dan kunnen deze bedrijven bij de autoriteiten een aanvraag indienen om hun handel niet in een bepaalde productcategorie te laten registreren en om deze te laten 'camoufleren'. Het kan gaan om bijvoorbeeld militair materieel, edele metalen, chemicaliën, bepaalde technologie of grondstoffen als zeldzame aardmetalen.

De 'vertrouwelijke trafiek' bevat dus niet noodzakelijk controversiële handelswaar. Maar de sterke groei van deze gecamoufleerde categorie exportproducten valt wel op: in 2012 vertegenwoordigde ze nog een exportwaarde van 2 miljard euro, vorig jaar was ze met 5,7 miljard euro goed voor bijna 2 procent van de Vlaamse export. De invoer aan vertrouwelijke trafiek was in 2014 goed voor 3 miljard euro.

'De vertrouwelijke trafiek is inderdaad een snel groeiende categorie,' zegt woordvoerder Tom Vermeulen van Flanders Investment & Trade. 'Ook wij zouden graag meer inzicht krijgen in die stromen. Maar dat is tot nu toe spijtig genoeg onmogelijk gebleken. Enkel de National Bank van België beschikt over de effectieve informatie.'

Stijgers en dalers

De vertrouwelijke trafiek is met een toename met 187 % de grootste stijger in de lijst met exportproducten als de export in 2014 wordt vergeleken met die van 2 jaar eerder. Andere opvallende stijgers zijn de lucht- en ruimtevaart (+ 67 procent) en de optische instrumenten. Die laatste ging er 44 procent op vooruit ten opzichte van 2012 en vertegenwoordigd een exportwaarde van 8,5 miljard euro.

Opvallende dalers zijn enkele grondstoffen, zoals rubber en toepassingen (-12 procent), gietijzer, ijzer en staal (-10 procent) en vooral koper en zijn toepassingen. Die laatste valt terug van 3,3 miljard euro export tot 1,9 miljard.

Cacao en fruit

Ondanks het kelderen van de Vlaamse export naar Rusland door het invoerverbod dat Rusland oplegde voor Europese voedingswaren, hield de export van Vlaams fruit al bij al nog behoorlijk stand: op een waarde van 2,21 miljard euro in 2013 moest 75 miljoen euro worden toegegeven, een daling met 3,4 procent.

Chocolade, een wereldwijd vermaard Belgisch exportproduct, ging er ook sterk op vooruit: de export van cacao en cacaobereidingen steeg met 26 procent in vergelijking met 2012, tot 2,38 miljard euro. Maar ook de import steeg sterk, met 44 procent. De recordprijzen die in 2014 voor cacao werden betaald, mee veroorzaakt door de uitbraak van ebola in West-Afrika, zijn hier zeker niet vreemd aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud