Vlaanderen lost grip op Gimv

Gimv-voorzitter Urbain Vandeurzen (links) en CEO Koen Dejonckheere. ©Gimv

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD creëren de mogelijkheid om hun blokkeringsminderheid op de investeringsmaatschappij Gimv te lossen. Ze hebben daarvoor vanochtend in het Vlaams Parlement een voorstel ingediend. Dat vernam De Tijd.

De Vlaamse overheid bezit via de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) iets minder dan 27 procent van de investeringsmaatschappij Gimv .

N-VA, CD&V en Open VLD hebben daarover een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams Parlement, dat op 11 juni in de commissie Economie wordt besproken. Het creëert de wettelijke mogelijkheid voor VPM om een deel van haar participaties te verkopen en zo het belang van de Vlaamse overheid te verminderen tot minder dan 25 procent plus één aandeel. VPM blijft wel gemachtigd om aandeelhouder te blijven in het aparte investeringsfonds Gimv-XL. De Vlaamse regering is de hoofdaandeelhouder van dat fonds. 

294
Het pakket van de Vlaamse regering in Gimv was tegen de slotkoers van woensdag 294 miljoen euro waard.

'Onze voorkeur gaat uit naar een Vlaamse referentieaandeelhouder', zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), die samen met Andries Gryffroy (N-VA) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) het voorstel indiende. De exacte timing van een eventuele verkoop is voer voor latere discussie. 'Daarover is nog geen afspraak', zegt Bothuyne. 'Maar de beurssituatie is wat ze is. We moeten hier geen twee jaar mee wachten.'

'We lossen de teugels', luidt het op het kabinet van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). 'Dit decreet zorgt ervoor dat we de handen vrij hebben, maar dat betekent niet dat we kost wat kost op korte termijn moeten verkopen. Als de markt en de voorwaarden zich daar het best toe lenen, zullen we die optie bekijken. Tegelijkertijd willen we de GIMV in haar groei niet beperken. Als de GIMV een kapitaalverhoging wil doorvoeren, moet Vlaanderen in de huidige situatie geld bijpompen, terwijl we daar niet altijd het geld voor hebben. Daardoor beperken we de groei.'

Bij Gimv 'neemt men akte' van het initiatief van de Vlaamse meerderheidspartijen.

Driehonderd miljoen

De aandelen van de Vlaamse regering waren tegen de slotkoers van woensdag (43,2 euro) 294 miljoen euro waard. Vlaanderen bezit nog iets meer dan 6,8 miljoen Gimv-aandelen.

Vlaanderen bouwde de jongste twintig jaar zijn belang in Gimv stelselmatig af:

  • In 1995 verkoopt het via een private plaatsing bij institutionelen 15,32 procent. De overheidsparticipatie daalt naar 84,78 procent.
  • In 1997 daalt de participatie van de Vlaamse regering via de beursgang van Gimv naar 70 procent.
  • In 2005 schroeft het zijn belang terug van 70 naar 40 procent. Dat brengt - tegen een koers van 34 euro per aandeel - 236 miljoen euro op.
  • In 2006 gaat een bijkomend pakket van 12,94 procent de deur uit voor 131 miljoen euro.

De beslissing zal wellicht ook gevolgen hebben voor de raad van bestuur van Gimv. Vandaag benoemt de Vlaamse overheid vijf bestuurders bij de investeringsmaatschappij. Urbain Vandeurzen (voorzitter), Marc Descheemaecker, Hilde Laga, Brigitte Boone en Karel Plasman zetelen bij Gimv in naam van de VPM. 

Voor de Vlaamse begroting maakt de eventuele verkoop geen wezenlijk verschil. De inkomsten vloeien niet rechtstreeks terug naar de Vlaamse schatkist omdat ze volgens de Europese boekhoudkundige normen buiten de begroting vallen. De verkoop is wel goed nieuws voor de afbouw van de schuldgraad. Die stijgt eind dit jaar naar 20 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud