Vlaanderen mag begroting jaren in het rood laten gaan

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) naast minister-president Geert Bourgeois (N-VA). ©BELGA

De Vlaamse regering kan op beide oren slapen. Als het van de Hoge Raad van Financiën afhangt, mag ze niet alleen dit jaar maar ook de volgende jaren een begroting in het rood hebben.

De Hoge Raad van Financiën (HRF), de begrotingswaakhond in dit land, komt vrijdag met zijn begrotingsadvies. Dat moet de basis vormen voor het stabiliteitsprogramma dat België volgende maand moet indienen bij Europa. Daarin moet geformuleerd worden hoe snel ons land naar een evenwicht gaat. En hoe de inspanning verdeeld wordt tussen de federale, de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse regering.

Er is vandaag nog een vergadering van de HRF, waardoor er nog geen definitief voorstel is. Maar het denkspoor waar gisteren op gewerkt werd, is dat elke overheid een evenwicht moet bereiken in 2018. En dat moet een structureel evenwicht zijn, los van de evolutie van de conjunctuur en eenmalige inkomsten.

Voor Vlaanderen is dat belangrijk, want dat betekent dat die regio ademruimte krijgt.

Geen fetisj

In het Vlaams regeerakkoord staat dat de begroting in evenwicht moet zijn. Maar intussen is geen enkele coalitiepartij daar nog een echte pleitbezorger van. Open VLD-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten maakte woensdag in het Radio1-programma ‘De ochtend’ duidelijk dat een begrotingsevenwicht ‘geen fetisj’ is. En dat ze eerder voorstander is van ‘een duurzaam dieet dan van een crashdieet’. Met het advies van de Hoge Raad van Financiën kan de Vlaamse regering definitief haar bocht maken.

Al kan ze in principe nog altijd beslissen om eerder een evenwicht te bereiken. Maar het maakt de begrotingscontrole die nog van start moet gaan alvast makkelijker. Om een evenwicht aan te houden zou er in principe bijna 1 miljard euro bespaard moeten worden. Maar de inspanning zal dus minder groot zijn.

Ook voor de federale regering is het uitkijken naar het advies van de HRF. De optie om het evenwicht met een jaar uit te stellen - tot 2019 - draagt niet langer de voorkeur weg. Het ziet ernaar uit dat de HRF, om Europa niet te bruuskeren, zal vasthouden aan een begrotingsevenwicht in 2018.

Meevallers

Daardoor wordt de budgettaire inspanning dit jaar wellicht behouden op 1,2 miljard euro voor de begrotingscontrole, het bedrag dat het Monitoringcomité naar voren schoof.

Al hebben technici intussen al wat meevallers ontdekt. Zo is de verwachting dat de lage rente een bonus kan opleveren van 50 miljoen euro. En er is ook nog zo’n 50 miljoen euro gevonden, omdat de geplande belastingverlaging voor lage lonen minder kost dan verwacht.

De regering zal ook uitgaan van de nieuwe vooruitzichten van het Planbureau. De instelling gaat nu uit van een economische groei van 1,2 procent, in plaats van 1 procent.

Gezondheidszorg

Dat alles maakt dat de inspanning nu geraamd wordt op 800 tot 1 miljard euro, is te horen in regeringskringen. ‘De oefening is niet makkelijk, maar ook niet dramatisch’, zegt een minister.

De helft van de inspanning zal gebeuren via nieuwe besparingen en de andere helft via belastingen.

Het ziet ernaar uit dat de groei van het budget van de gezondheidszorg verder afgeremd zal worden. En een reeks geplande belastingen worden vervroegd ingevoerd, zoals de verhoging van de accijnzen op diesel. Ook wordt de strijd tegen fiscale en sociale fraude opgevoerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud