Advertentie

Vlaanderen roept civiele noodtoestand voor volksgezondheid uit

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir. ©Photo News

De Vlaamse regering roept de civiele noodtoestand voor de volksgezondheid uit. Dat maakt het mogelijk om zonder vergunning extra gezondheidsinfrastructuur te plaatsen.

De regering roept de noodtoestand uit op voorstel van Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Net als bij de eerste golf kan voortaan zonder omgevingsvergunning in bijkomende capaciteit worden voorzien. Dat kan gaan van noodziekenhuizen, bijkomende labo's en faciliteiten voor intensieve zorg. Ook medisch materiaal kan sneller geproduceerd worden.

'Op dit moment liggen meer dan 6.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, meer dan 1.000 op de intensieve zorg. De cijfers zijn dramatisch. We maken het nu mogelijk om - met behulp van tijdelijke infrastructuren, units of de ingebruikname van leegstaande gebouwen - in een mum van tijd zonder enige drempel extra capaciteit te realiseren, zodat geen kostbare tijd verloren gaat', zegt Demir.

Eerder dit jaar werd al gebruikgemaakt van de versoepelde situatie om zonder vergunning een zorgstraat te bouwen tussen twee ziekenhuisgebouwen in Aalst en Halle. Ook de vele triageposten konden op die manier makkelijk opgericht worden. Daarnaast werd via de vrijstelling snel de bijkomende productie van ontsmettingsgel gestart door Janssen Pharmaceutica, Konings NV en BASF.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud