Vlaanderen schakelt versnelling hoger in vaccinatie

Viroloog Marc Van Ranst kreeg vorige week in Willebroek het AstraZeneca-vaccin ingespoten. ©Photo News

Nu de vaccinaties in de woon-zorgcentra bijna rond zijn, komen voor het eerst 65-plussers in serviceflats aan de beurt.

In Vlaanderen schakelt de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus deze week een versnelling hoger. Er zullen 129.489 spuitjes met een vaccin tegen Covid-19 worden toegediend. Ter vergelijking: vorige week werden 78.422 coronavaccins gezet in Vlaanderen.

Vooral in de ziekenhuizen gaat het om een forse inhaaloperatie. Tot 75.860 vaccins zullen er worden verdeeld onder het personeel, tegen slechts 28.088 vorige week.

Voor het eerst zullen ook 65-plussers uit assistentiewoningen (serviceflats) aan de beurt komen. Voor hen zijn 15.318 inentingen met het Pfizer-vaccin gepland.

Het pad naar groepsimmuniteit

Om groepsimmuniteit te bereiken moet een groot deel van de Belgen een vaccin ingespoten krijgen. Dat wordt geen makkelijke klus, gelet op drie groepen: zij die geen vaccin mogen krijgen, zij die geen vaccin willen krijgen en zij die moeilijk te bereiken zijn. Een overzicht

Voor de vaccinatiecentra, waar personeel uit de eerstelijnszorg een vaccin van AstraZeneca kan krijgen, blijft het aantal leveringen deze week beperkt tot 21.500 stuks. Dat is slechts een kleine toename tegenover vorige week.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid liet wel al verstaan dat volgende week 39.100 AstraZeneca-vaccins zullen worden verdeeld, en 12.564 Pfizer-vaccins. Die laatste zijn bestemd voor personeel uit de eerstelijnszorg dat ouder is dan 55 jaar.

De sector voor personen met een handicap zal deze week iets minder bedeeld zijn dan vorige week: 13.758 vaccins versus 23.184. Tegen eind maart zou de campagne daar achter de rug moeten zijn.

In de Vlaamse woon-zorgcentra tot slot is de vaccinatiecampagne bijna afgerond. Ruim 98,85 procent van de vaccins zijn geleverd, deze week zullen er nog zo'n 3.053 Pfizer-vaccins worden toegediend. De effecten zijn duidelijk zichtbaar want het aantal corona-uitbraken is er al sterk afgenomen, aldus het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Voor nieuwe personeelsleden of nieuwe bewoners van die woon-zorgcentra heeft het agentschap bepaald dat de eerste groep terecht kan in de vaccinatiecentra. Voor de nieuwe bewoners moet het rusthuis contact opnemen met een hubziekenhuis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud