Vlaanderen voorlopig niet van plan zomervakantie in te korten

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. ©BELGA

Het Franstalig onderwijs kort vanaf het schooljaar 2022-2023 de zomervakantie in. Maar Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is dat voorlopig niet van plan. 'De discussie is te ingrijpend en overstijgt de onderwijswereld.'

Woensdag besliste het Franstalig onderwijs dat vanaf 2022-2023 het schooljaar een week vroeger begint en een week later eindigt. De inkorting van de zomervakantie compenseert het door de herfst- en krokusvakantie telkens met een week te verlengen. Zo belanden leerlingen in een systeem van zeven weken les en twee weken vakantie.

Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) lijkt niet meteen van plan zijn collega Caroline Désir (PS) te volgen. 'Vlaanderen staat open voor het debat, maar gaat het niet voeren in het midden van deze coronacrisis. De discussie is te ingrijpend en overstijgt de onderwijswereld', zegt Weyts.

Horeca, reizen en events

Onze samenleving is geënt op de schoolkalender. Ouders stemmen hun vakantie af op die van hun kinderen, waardoor de economie op een lager pitje komt als de scholen sluiten. Bovendien is een lange zomer gunstig voor de horeca en de reissector en door de festivals ook voor de eventsector. En jeugdkampen - die vaak lang op voorhand gepland zijn - vinden plaats van begin juli tot eind augustus.

Vlaanderen staat open voor het debat, maar gaat het niet voeren in het midden van deze coronacrisis. De discussie is te ingrijpend en overstijgt de onderwijswereld.
Ben Weyts
Vlaams minister van Onderwij

Weyts wil een knip in de vakantiekalender eerst doorspreken met alle betrokken actoren, omdat de maatschappelijke impact groot is. Maar een aanpassing op lange termijn sluit hij niet uit. 'Pedagogisch zijn er goede argumenten voor, zeker voor kwetsbare en anderstalige leerlingen. Die leren in de zomervakantie weinig bij, terwijl hun sterkere klasgenoten op kamp gaan, al eens een boek lezen of de media volgen', zegt hij.

Ook Dirk Van Damme, een onderwijsexpert bij de rijkelandenclub OESO, erkent de negatieve impact van negen weken schoolvakantie. 'Leerachterstand neemt niet lineair toe, maar versterkt naarmate de duurtijd van de vakantie langer wordt', zei hij recent in 'De afspraak'.

Leerachterstand neemt niet lineair toe, maar versterkt naarmate de duurtijd van de vakantie langer wordt.
Dirk Van Damme
Onderwijsexpert OESO

Vorige maand barstte de discussie over een korte zomervakantie in 2021 al even los. Die moet toelaten de leerachterstand door corona goed te maken. Maar Weyts stapte daar niet in mee. Hij wees erop dat er dit jaar meer dan voldoende lesuren zijn door het wegvallen van sportdagen en schooluitstappen.

Wat wel geleidelijk aan ingeburgerd raakt, zijn de zomerscholen voor kwetsbare leerlingen. Weyts trekt daarvoor 10 miljoen euro uit en mikt op 20.000 leerlingen. 'Dit kan voor de meest kwetsbare leerlingen een enorm verschil maken', zegt Weyts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud