Vlaanderen wil uw smartphone inzetten voor rekeningrijden

Automobilisten zullen de keuze hebben tussen de apps van meerdere serviceproviders, die het autogebruik traceren. ©Photo News

Als de volgende Vlaamse regering definitief groen licht geeft voor de geplande kilometerheffing, gaat de voorkeur naar een systeem op basis van gps-tracking via de mobiele telefoon.

Daarover bestaat een consensus in de werkgroep die het dossier voorbereidt in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Dat bevestigen ingewijden.

Omdat systemen met tolpoorten te duur zijn voor een kilometerheffing op het hele Vlaamse grondgebied, is het alleen werk- en betaalbaar om een tol te heffen op basis van satellietgegevens over het individuele autogebruik in Vlaanderen. De beste manier om de locatie van een auto te bepalen is via de mobiele telefoon van automobilisten, zeggen experts. Eventueel gecombineerd met een on board unit, een klein bakje dat in de wagen geplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij mensen die geen gsm hebben.

Door een kredietkaart of een ander facturatiesysteem aan de app te koppelen rekenen bestuurders af.

Automobilisten zullen de keuze hebben tussen de apps van meerdere serviceproviders, die het autogebruik traceren. Door een kredietkaart of een ander facturatiesysteem aan de app te koppelen rekenen bestuurders af met de provider, die dan de betaling aan de overheid regelt. Om zwartrijders op te sporen wordt wellicht gebruikgemaakt van vaste camera’s langs onze wegen, die in combinatie met onverwachte mobiele controles moeten nagaan of automobilisten het systeem uitgeschakeld hebben.

De invoering van de kilometerheffing wordt een van de belangrijkste onderwerpen bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen, zeggen ingewijden. Als er, ondanks de vele vragen die er nog zijn, definitief groen licht komt, duurt het wellicht nog vier jaar om het systeem uit te rollen.

Volgens Weyts is nog niets beslist. ‘Het voorbereidende onderzoek loopt nog en wordt begin juni opgeleverd, zodat de nieuwe Vlaamse regering er meteen mee aan de slag kan. Het is die regering die zich uitspreekt over de invoering en de verschillende mogelijke scenario’s.’

 

Het grote filerapport

Een week lang probeerden we de verkeersknoop te ontwarren in Het grote filerapport van De Tijd. Herlees de stukken of bekijk de interactieve kaart op www.tijd.be/mobiliteitsrapport

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud