Vlaanderen zet privébussen in tijdens schoolspits

Tijdens de schoolspits zitten veel bussen van De Lijn vol. Privébussen moeten versterking bieden. ©Kristof Vadino

Omdat de bussen van De Lijn tijdens de spits vol zitten, heeft de Vlaamse regering besloten om ook privébussen in te zetten. Ze maakt daarvoor 12,5 miljoen euro vrij.

Sinds de scholen weer zijn opgestart, worden veel reizigers geconfronteerd met overvolle bussen. De Lijn heeft zijn rittenschema’s al herbekeken en op drukke assen versterkingsritten toegevoegd, maar dit blijkt onvoldoende. Het aantal reizigers zal bovendien nog toenemen wanneer het hoger onderwijs weer opstart.

De drukte op de bussen van De Lijn is ook een bron van zorgen in deze coronatijden. Virologen pleiten ervoor meer bussen in te zetten op schoolverbindingen, om de kans op bezetting zo laag mogelijk te houden. De Lijn zegt evenwel dat ze al alle mogelijke bussen inzet.

Om daar een mouw aan te passen heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters beslist een beroep te doen op private bus- en autocarbedrijven. Het merendeel van hun vloot – ruim 1.700 bussen – staat momenteel stil en de meeste voertuigen zouden geschikt zijn voor leerlingenvervoer.

Versterkingsrit

Volgens minister Peeters is het de bedoeling dat de extra bus de reguliere lijnbus volgt en vlak achter de lijnbus op dezelfde plaatsen stopt. ‘Op het raam zal een aanduiding staan dat het om een versterkingsrit gaat’, aldus de minister in een persbericht.

De privébussen zouden volgens de huidige metingen dagelijks 600 extra ritten kunnen uitvoeren tijdens de spits. Daarvoor zouden 300 bussen nodig zijn. Tot eind dit jaar zal de Vlaamse regering hiervoor 12,5 miljoen euro uittrekken.

Wanneer de extra bussen er aan komen, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud