Vlaming kan subsidieknip zonnepanelen omzeilen

(foto HH) ©Mike Schroeder / argus/Hollandse Hoogte

De Vlaamse regering stopt de explosie van zonnedaken door de steun vanaf augustus fors in te krimpen. Maar zonnepanelen blijken nog wel te kunnen rekenen op royalere federale steun.  

Vanaf 1 augustus daalt de Vlaamse prijs voor groenestroomcertificaten bij nieuwe installaties van zonnepanelen van 210 euro tot 90 euro per 1.000 kilowattuur geproduceerde stroom.

De eigenaar van zonne­panelen krijgt dat bedrag van de netbeheerders Eandis en Infrax, die de kosten doorrekenen aan alle energieverbruikers. De Vlaamse regering verminderde die steun omdat zonnepanelen fors overgesubsidieerd werden.

Maar nieuwe zonnepanelen blijken na 1 augustus nog een beroep te kunnen doen op een veel voordeliger federaal steunmechanisme. Wie zijn groenestroomcertificaat bij de hoogspanningsnetbeheerder Elia inlevert, krijgt immers 150 euro uitbetaald.

Die 150 euro ­federale steun werd jaren geleden ingevoerd, maar was toen onvoldoende interessant. De massale aangroei van zonnepanelen kwam er pas toen de Vlaamse regering in 2006 450 euro steun bood. Dat steunniveau daalde nadien, maar de prijs van zonnepanelen daalde nog sneller, zodat de technologie overgesubsidieerd was.

Wathelet

Kamerlid Bert Wollants (N-VA) waarschuwde staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) dat Vlamingen het federale steunmechanisme zullen gebruiken. Hij vreest dat de oversubsidiëring die in Vlaanderen is weggewerkt zich naar het federale niveau zal verplaatsen. Wathelet overweegt de federale steun te schrappen.

Of gezinnen massaal gebruik zullen maken van de federale steun valt af te wachten. Veel minder mensen dan vroeger plaatsen nog zonnepanelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud