Advertentie

Vlaming legt besparingen zorg bij ouderen en terminaal zieken

Ouderen eten soep - Foto HH ©Koen Verheijden/Hollandse Hoogte

Als er bespaard moet worden in de gezondheidszorg, dan moet het volgens de doorsnee Vlaming gebeuren bij ouderen, terminaal zieken en mensen met een ongezonde levensstijl. Dat blijkt uit een onderzoek van professor Mark Elchardus in opdracht van de Socialistische Mutualiteiten.

Het onderzoek van Elchardus, waarover De Morgen zaterdag bericht, levert twee belangrijke conclusies:

  • de Vlaming is helemaal niet overtuigd van het feit dat er in de toekomst op gezondheidszorgen bespaard zal moeten worden
  • en als er dan toch bespaard moet worden, dan zijn we niet bereid zelf in te leveren. Neen, dan liever besparen op de zorg voor ouderen, terminaal zieken en mensen met een ongezonde levensstijl.

Zo vindt veertig procent van de bevraagden dat in een besparingsklimaat een levensnoodzakelijke behandeling niet kan worden uitgevoerd bij mensen van 85 en ouder, als die behandeling 50.000 euro kost.

Globaal bestaat er bij de Vlamingen een groot draagvlak om geen medische investeringen te doen die kunnen leiden tot het verlengen van het leven van terminale patiënten of patiënten in coma.

Ook voor dure behandelingen bij niet-terminale patiënten is er een groot draagvlak om een leeftijdsgrens in te bouwen.

Elchardus schrikt van de resultaten. 'We hebben een belangrijke opvoedende en ideologische taak om mensen bewust te maken van de onmenselijke gevolgen van rantsoenering in het algemeen en van rantsoenering op basis van leeftijd in het bijzonder.'

Zelf een inspanning doen om te besparen is niet aan de orde bij de ondervraagden. 'We zijn blijkbaar zelfs niet bereid om enkele kilometers verder te rijden voor een onderzoek. Ja, die gegevens vind ik problematisch', zegt Elchardus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud