Vlaming moet nog 6 miljard zonneschuld aflossen

De zonne-erfenis blijft zwaar wegen op de Vlaamse elektriciteitsfactuur. ©BELGA

Vlaanderen moet de komende negen jaar nog een kleine 6 miljard euro subsidies betalen aan de eigenaars van zonnepanelen.

De zonne-erfenis blijft zwaar wegen op de Vlaamse elektriciteitsfactuur.

Gezinnen en bedrijven die tot 2015 in zonnepanelen investeerden, kregen tot 20 jaar lang recht op groenestroomcertificaten. De prijs van dat bij momenten riante subsidiemechanisme wordt via de Vlaamse elektriciteitsfactuur doorgerekend. De totale rekening bedraagt tegen 2030 14,5 miljard euro voor zonne-energie. Ongeveer 60 procent daarvan was eind 2020 afgelost, vernam De Tijd.

4.360 euro
De nieuwe Vlaamse compensatiepremie kan voor een groot zonnedak oplopen tot 4.360 euro.

Daarbovenop komt nu een extra uitgave om gezinnen met zonnepanelen te vergoeden voor het verlies van de digitale meter met terugdraaiende teller.

Zo’n 570.000 gezinnen dreigden minder rendement te halen uit hun zonnepanelen nadat het Grondwettelijk Hof had geoordeeld dat ze met de komst van de digitale meter de virtueel terugdraaiende teller moeten afstaan. Zo kunnen ze niet langer ’s avonds kosteloos evenveel elektriciteit van het net halen als ze er overdag met hun zonnepanelen op hebben gezet.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) maakte vrijdag de details bekend van de nieuwe compensatieregeling voor de gedupeerden. Voor een gezin dat vorig jaar een doorsnee-installatie plaatste, bedraagt de compensatiepremie 1.308 euro. Wie dezelfde installatie in 2016 plaatste, krijgt 1.744 euro. Door het bedrag per jaar te laten variëren wil Demir een gemiddeld rendement van 5 procent garanderen. Voor een groot zonnedak kan de compensatie oplopen tot maximaal 4.360 euro.

Aan de extra premie hangt voor de Vlaamse belastingbetaler een prijskaartje van maximaal 579 miljoen euro. Ook wie pas de komende jaren met de komst van de digitale meter de terugdraaiende teller verliest, kan nog een compensatie krijgen.

De zonnepaneelsneeuwbal: een reconstructie

De miljardenstrop rond zonnepanelen, een verhaal van 17 jaar lang weggemoffelde en doorgeschoven facturen. Een overzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud