Advertentie
netto

Vlamingen betalen voor hun water 83 miljoen te veel

©BELGA

Bijdrage voor riolering op waterfactuur kan kwart goedkoper

Uw waterfactuur is hoger dan zou moeten, omdat de rioolbeheerders via die afrekening meer geld innen dan ze nodig hebben voor investeringen in de rioolinfrastructuur. In plaats van het te investeren potten ze het geld op of sluizen ze het door naar de gemeenten. Dat staat in een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij dat vandaag wordt voorgesteld.

Een klein deel van de waterfactuur vloeide terug naar de gemeenten. De rest van het geld werd opgepot.

Via de saneringsbijdrage op de waterfactuur ontvingen de rioolbeheerders in 2015 samen 401 miljoen euro of 63 euro per Vlaming, terwijl ze maar 318 miljoen euro investeerden. Een klein deel vloeide terug naar de gemeenten, hoewel dat geld eigenlijk integraal aan riolering moet worden besteed. De rest van het geld werd opgepot.

Eerst reserves aanspreken

401 miljoen
De Vlaamse rioolbeheerders inden in 2015 401 miljoen euro of 63 euro per Vlaming, terwijl ze maar 318 miljoen euro investeerden.

De meerderheid van de rioolbeheerders beschikt volgens de toezichthouder over ‘veel tot zeer veel financiele ruimte’. Daarom beval de Milieumaatschappij de rioolbeheerders eerder al om ‘eerst de opgebouwde reserves aan te spreken vooraleer een nieuwe tariefverhoging door te voeren’.

Infrax, de grootste intercommunale rioolbeheerder van Vlaanderen, benadrukt dat de reserves enkel voor riolering worden gebruikt, maar dat de doorlooptijd voor projecten langer is geworden door de vele procedures. Daarnaast wijst Infrax op de krappe financiële situatie van veel gemeenten waardoor er minder wegenwerken zijn, en dus ook minder rioleringswerken.

Nochtans zijn de investeringen dringend nodig. Oorspronkelijk moest Vlaanderen zijn riolering in orde krijgen tegen 2015. Europa gaf uitstel tot 2027. Bovendien wordt een goed en goed onderhouden rioleringsnetwerk vanwege de klimaatopwarming alleen maar belangrijker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud