Vliegroutes in koelkast tot er regering is

Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V)

De aangepaste vliegroutes boven Zaventem blijven in de koelkast tot het aantreden van een nieuwe federale regering. Het belangenconflict dat de Vlaamse regering over de routes heeft ingeroepen tegen de federale beslissing is immers nog niet officieel gestart.

De Vlaamse regering riep op 8 mei een belangenconflict in tegen de uitvoering van het omstreden plan van aftredend staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) over de vliegroutes boven Zaventem. Ze bluste op die manier de uitslaande communautaire brand en tilde het dossier over de verkiezingen.

Zo'n belangenconflict geeft de verschillende partijen zestig dagen de tijd om tot een oplossing te komen. Maar die tijd is bijna verstreken, terwijl er nog niet over het dossier is gesproken.

Wat nu? Volgens het kabinet van aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kan niet worden vastgesteld of het belangenconflict al is gestart of zal aflopen. Want, zo luidt de uitleg, 'het Overlegcomité is nog niet samengeroepen en de procedure voor het belangenconflict is nog niet geagendeerd. Eens het Overlegcomité een initiatief tot agendering doet met regeringen in volle bevoegdheid zal men binnen 60 dagen een beslissing moeten nemen.'

Kortom: de procedure van het belangenconflict is nog niet officieel gestart. Die procedure kan volgens de letter van de wet pas worden gestart door regeringen in volle bevoegdheden. Het is dus wachten tot de verschillende regeringen gevormd zijn.

Belgocontrol, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid van het luchtverkeer, zegt nieuwe instructies van het kabinet-Wathelet af te wachten. Het overheidsbedrijf had eerder ernstig voorbehoud gemaakt tegen het routeplan van de staatssecretaris wegens organisatorische en veiligheidsbekommernissen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud