Voor 60 euro per maand op trein, tram en bus

©Photo News

In Gent en Antwerpen is een Citypass in de maak om in en rond de stad voor zestig euro per maand op trein, tram en bus te rijden.

Tegen eind dit jaar kunnen Gentenaren en Antwerpenaren voor 60 euro per maand zowel bus, tram als trein nemen. Met die CityPass willen De Lijn en de NMBS bewoners uit de stedelijke agglomeraties naar het openbaar vervoer lokken.

Een woordvoerder van de NMBS bevestigt het nieuws, na berichten in De Morgen en L'Echo enkele weken geleden. De pas zal zestig euro kosten, maar er komen nog kortingtarieven die later worden aangekondigd. 

De bedoeling zou zijn dat een pendelaar met één kaart zowel trein, bus als tram kan nemen binnen de eigen agglomeratie. Dat zijn de stad en enkele randgemeenten. Wellicht komt dat gebied in grote lijnen neer op het gebied waarbinnen de trams nu al rijden.

De zestig euro slaat alleen op de aglomeratie. Wie bijvoorbeeld van Brussel naar Gent reist, zal de rit Brussel-Gent apart moeten betalen, maar kan binnen Gent wel met de Citypass tussen Sint-Pietersstation en Dampoort reizen.

Over de Citypass wordt in Vlaanderen al meer dan tien jaar gesproken. In Brussel bestaat al een variant, het MTB-abonnement. Ook Charleroi en Luik hebben al een Citypass. Ook die Citypass krijgt een update.

De Vlaamse regering sprak begin 2015 nieuwe spelregels af over mobiliteit, waarbij de NMBS de grote lijnen doorheen Vlaanderen verzorgt en De Lijn zich op kleinere regio's moet toeleggen. De strijd over hoe dat precies moet, woedt nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud