Voor 8,5 miljoen euro aan energiefraude in 2020

Door zonnepanelen niet aan te geven ontlopen oplichters het prosumententarief, een vergoeding voor het gebruik van het net. ©Bloomberg

Uit het frauderapport van de netbeheerder Fluvius blijkt dat het vooral gaat om geknoei met groenestroomcertificaten en het niet aangeven van zonnepanelen.

Fluvius spoort energiefraude in opdracht van de Vlaamse regering actief op en bundelt alle inbreuken in een jaarlijks rapport. Daaruit blijkt dat in 2019 en 2020 voor 18 miljoen euro aan fraude met groenestroomcertificaten werd gepleegd. Onrechtmatige steun via die certificaten kan worden teruggevorderd.

Een particulier die na midden 2015 zonnepanelen plaatste, heeft geen recht meer op groenestroomcertificaten. Voor eigenaars van grotere installaties is dat wel nog het geval. Die steun neemt af in de tijd, dus hoe vroeger de zonnepanelen werden gelegd, hoe royaler de vergoeding. Eigenaars vervalsen facturen en keuringsverslagen zodat het lijkt alsof de zonnepanelen al langer liggen. In 2020 werd voor 5 miljoen euro aan dat soort inbreuken vastgesteld.

De gezamenlijke fraudesom voor 2020 bedraagt 8,5 miljoen euro. Naast geknoei met groenestroomcertificaten gaat het vooral om het niet aangeven van zonnepanelen. Wie zonnepanelen installeert, betaalt een vast prosumententarief voor het gebruik van het net. Via luchtbeelden spoort Fluvius niet-aangemelde installaties op. In totaal werden vorig jaar 5.000 installaties niet aangegeven, waardoor het achterstallige prosumententarief opliep tot 2,6 miljoen euro.

Juridisch drijfzand

'Een decennium geleden waren zonnepanelen het hebbeding van Vlaanderen', zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). 'Wie er installeerde, kreeg daar stevige subsidies voor. Sinds die subsidies een stevige duik namen, wordt regelmatig fraude gedetecteerd. Samen met Fluvius sporen we dat op en brengen we fraudeurs voor de rechtbank.'

Van scheefgeslagen bedragen uit 2017 en 2018 werd volgens Demir al 76 procent teruggevorderd. Toch raakt de recuperatie van die bedragen regelmatig vast in juridisch drijfzand. Vorige week werden drie dossiers rond fraude met groenestroomcertificaten ter waarde van 13 miljoen euro in Limburg uitgesteld door een tekort aan rechters bij de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren. 'We steken hier veel tijd en geld in en rekenen erop dat het gerecht zijn werk doet', zegt Demir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud