VRT benoemt VUB-prof Karen Donders in topfunctie

©VRT

VUB-professor Karen Donders wordt directeur Publieke Opdracht bij de VRT. Vanaf februari wordt ze het vaste aanspreekpunt voor de stakeholders van de openbare omroep.

De benoeming van Donders (37) is maandag goedgekeurd door de raad van bestuur van de openbare omroep. ‘CEO Frederik Delaplace had haar aanstelling voorgedragen om meer de klemtoon te leggen op de unieke rol van de VRT in de samenleving en om alle stakeholders dichter te betrekken bij de strategie van de publieke omroep’, luidt het persbericht.

Mediaspecialiste Donders is vertrouwd met de VRT. Ze werd door het overheidsbedrijf ingehuurd om mee de nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering, die volgend jaar van kracht wordt, te onderhandelen. Ook bij de onderhandelingen over de vorige twee beheersovereenkomsten zat ze mee aan tafel.

Als directeur Publieke Opdracht zal ze mee waken over de correcte naleving van die overeenkomst en de contacten daarover met de stakeholders, zoals de politiek en commerciële mediabedrijven, onderhouden.

Donders wordt met de benoeming lid van het directiecollege van de VRT. Omdat het om een nieuwe functie gaat, wordt daar niemand anders vervangen.

Voorzitter

Die taken waren tot nu niet aan één persoon toegewezen. Deels neemt Donders de taken over van de vroegere directeur Strategie. Die functie werd tot 2018 waargenomen door Lut Vercruysse, maar na haar pensioen werd geen vervanger benoemd.

Ook de voorzitter van de VRT, momenteel Luc Van den Brande (CD&V), staat deels in voor de relaties met externe stakeholders. Hij doet dat evenwel niet op permanente basis, terwijl Donders dat nu wel zal doen.

Van den Brande kreeg de jongste maanden veel kritiek wegens zijn rol in het conflict dat vorige winter was uitgebroken aan de top van de VRT, tussen ex-CEO Paul Lembrechts en directeur Media & Productie Peter Claes. Bij de VRT wordt evenwel geen verband gelegd tussen die kritiek en de benoeming van Donders.

Mediabeleid

Donders studeerde in 2005 aan de VUB af als master in de communicatiewetenschappen, het domein waarin ze vandaag doceert als professor. Ze geeft vakken over mediabeleid, media-economie en journalistiek. Haar doctoraat en verschillende van haar onderzoeken focussen op de publieke omroep, de wisselwerking tussen mediabeleid en economie en de opkomst van de platformeconomie.

Donders leidt het Media & Society onderzoeksprogramma in de onderzoeksgroep imec-SMIT, waar 45 mensen onderzoek doen over beleids-, markt- en gebruiksaspecten van media. Ze gaf al advies aan bedrijven en overheden, waaronder de Europese Commissie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud