VRT en Vlaamse overheid pompen geld in media start-ups

De jongerenzender Ketnet vierde onlangs haar twintigste verjaardag. Een apart kanaal Ketnet Junior komt er niet. ©BELGA

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de VRT creëren een investeringsfonds van 10 miljoen euro voor start-ups in de media. Een nieuwe kinderzender komt er niet.

De Vlaamse overheid vraagt al langer van de openbare omroep dat ze het media-ecosysteem in Vlaanderen mee ondersteunt. De druk op de advertentie-inkomsten, de beperkte online-inkomsten en de concurrentie van internationale spelers zoals Google en Facebook zetten druk op de sector.

Eén van de manieren om dat te doen, is via het nieuwe investeringsfonds Media-Invest dat het media-ecosysteem moet 'ondersteunen, versterken en duurzaam laten groeien.' De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en VRT zullen elk 5 miljoen euro in het kapitaal storten. De bedoeling is om start-ups in de mediasector mee te financieren en van bij hun start te ondersteunen.

Kinderzender

De beslissing past in een breder pakket aan maatregelen voor de openbare omroep waarover al langer discussie was. De openbare omroep wou graag een nieuwe kinderzender, Ketnet Junior, lanceren. Ook vroeg de VRT extra geld omdat de werkingskosten niet geïndexeerd zijn. 

Gezien het snel afnemend belang van lineaire televisie is een bijkomend televisiekanaal voor de VRT geen duurzame keuze.
Sven Gatz
Vlaams minister van Media (Open VLD)

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) besliste deels tegemoet te komen aan de vraag om een compensatie voor de niet-indexering van de werkingsmiddelen. Een nieuwe zender Ketnet Junior komt er evenwel niet. 

Volgens Gatz tekent zich een duidelijke shift af in het kijkgedrag van lineair naar online kijken, zeker in de doelgroep van jonge kinderen en gezinnen. 'Gezien het snel afnemend belang van lineaire televisie is een bijkomend televisiekanaal voor de VRT geen duurzame keuze. We vragen de openbare omroep wel volop in te zetten op digitale programmatie. Ook voor de allerkleinsten.'

De VRT reageerde zaterdag ontgoocheld op de beslissing van de Vlaamse regering. 'Het team van Ketnet en VRT betreurt de beslissing van de Vlaamse Regering om het licht niet op groen te zetten voor een Ketnet Jr.-kanaal. Dit is een gemiste kans voor de allerkleinsten. Voor ons telt elk kind. Het is onze opdracht hen zo goed mogelijk te bedienen', luidde het bij de openbare omroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud