'VRT is geen rood bastion'

©BELGA

De openbare omroep wordt op vlak van onpartijdigheid positief geëvalueerd, blijkt uit enkele studies. De VRT heeft een actieplan klaar om daar bewust te mee te blijven omgaan.

De openbare omroep wordt regelmatig afgeschilderd als een ‘rood bastion’ dat niet alle stemmen op een onpartijdige manier aan bod zou laten komen. Daarom liet de VRT zelf verschillende onafhankelijke onderzoeken daar naar uitvoeren bij academische experts, Vlaamse opiniemakers en de mediagebruikers zelf. 

Daaruit blijkt dat de openbare omroep op vlak van onpartijdigheid in het algemeen positief wordt geëvalueerd. Experts, mediagebruikers en opiniemakers vinden dat de VRT goed omgaat met onpartijdigheid en daar ook de nodige inspanningen voor levert. De VRT negeert geen enkele mening bewust en doet aanhoudend moeite om context te geven waar nodig. 

Toch zijn er ook aandachtspunten. Er moet voldoende gewaakt worden op de diversiteit op de redacties en op het feit dat ook ‘extremere’ opinies mits de nodige duiding aan bod moeten kunnen komen. 

VRT-voorzitter Luc Van den Brande is tevreden dat de VRT wordt gezien als een omroep die bewust omgaat met onpartijdigheid, maar stelde gisteren ook een actieplan voor om verder de aandacht te vestigen op onpartijdigheid. 'Onpartijdigheid is een werkwoord', zei hij gisteren. 'Onze redacties moeten zelfkritisch blijven.'

Besparingen

De VRT-medewerkers lijken op dit moment wel andere zorgen aan hun hoofd te hebben. Ze blijven zich roeren tegen de besparingsplannen die de Vlaamse regering voor de openbare omroep heeft. Gisteren zette het personeel vijf filmpjes op het net waarin duidelijk wordt gemaakt dat de VRT aan de belastingbetaler dagelijks amper geld kost. ‘Wat krijg je voor 12 eurocent?’, is het motto. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud