VRT onder vuur voor schrappen Hitler-grap

Een scène uit de bewuste aflevering van 'De ideale wereld'.

Dat de openbare omroep VRT een grap heeft geschrapt waarin Vlaams Belangers de Hitler-groet uitbrengen leidt tot de vraag of het Vlaams Belang heeft aangestuurd op censuur.

De openbare omroep ligt onder vuur omdat ze een passage in het satirische programma 'De ideale wereld' heeft laten schrappen na een opmerking van een bestuurslid van het Vlaams Belang. De sp.a en Groen zien daarin een vorm van censuur. De VRT en het Vlaams Belang zeggen dat de openbare omroep de beslissing op eigen houtje heeft genomen, zonder externe druk.

De discussie draait rond een uitzending van 'De ideale wereld' die op 30 april werd uitgezonden. In die aflevering werd getoond hoe Vlaams Belangers elkaar begroeten als ze een mondkapje dragen en afstand moeten houden: met de Hitlergroet. 

De scène is uitgezonden maar kon online herbekeken worden. Jan Huijbrechts, die op voordracht van het Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zetelt, vond de scène niet kunnen en contacteerde de VRT-top op 4 mei. Hij kreeg excuses, meldde De Standaard donderdag, waarna de passage uit de uitzending werd geknipt en niet meer te herbekijken valt.

De VRT is geplooid voor de politieke druk van extreem-rechts.
Hannelore Goeman
Fractieleidster sp.a in Vlaams Parlement

Vanaf dat punt loopt de interpretatie van de feiten uiteen. Leo Hellemans, de gedelegeerd bestuurder van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging. 'Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat ze ongepast was. Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er was gekomen van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.'

Weer online

Ook het Vlaams Belang zegt dat Huijbrechts nooit pleitte voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Voor Tom Van Grieken, de voorzitter van het Vlaams Belang, mag de scène weer online komen. De partij eist een rechtzetting van De Standaard. Ze noemt het een 'leugen' dat ze de VRT zou hebben gevraagd de passage te censureren.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) volgt de visie van de VRT. Hij merkt op dat het iedere burger, ook de leden van de raad van bestuur, vrij staat bezorgdheden te uiten. Het is vervolgens aan de VRT om daar correct mee om te springen. Volgens Dalle is de beslissing om het fragment te schrappen 'autonoom' genomen door het management van Canvas en de directie van productiehuis Woestijnvis, dat 'De ideale wereld' maakt.

Dalle merkt op dat dat essentieel is. 'De VRT moet in alle onafhankelijkheid haar inhoudelijke keuzes kunnen maken. Op geen enkele manier kan sprake zijn van inmenging of beïnvloeding.

Beïnvloeding

Volgens sommige partijen in het Vlaams Parlement is die beïnvloeding er wel degelijk geweest. Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman zegt er 'blijkbaar inmenging' was, spreekt van 'politieke druk' en vindt de situatie 'bij censuur' aanleunen. Hannelore Goeman, de spa.-fractieleidster in het Vlaams Parlement, zegt dat 'de VRT is geplooid voor de politieke druk van extreem-rechts'.

Open VLD is voorzichtiger. 'Ik stel me hier grote vragen bij', zegt Vlaams Parlementslid Stephanie D'hose. Als de VRT heeft ingegrepen op verzoek van een politieke partij, zegt ze daar 'een fundamenteel probleem' mee te hebben.

De Tijd vroeg aan Jan Huijbrechts om de e-mail te mogen inkijken die hij naar aanleiding van de Hitler-grap verstuurde naar de raad van bestuur en het topmanagement van de VRT. In die mail, die volgens Huijbrechts de enige communicatie over dit onderwerp met de openbare omroep was, vraagt hij geen excuses en vraagt hij niet dat de passage wordt geschrapt. Huijbrechts ging akkoord om uit de mail te citeren.

Het Vlaams Belang-bestuurslid zegt dat hij 'niet afkerig is van bijtende humor en sarcasme', maar de grap beneden alle peil vond. Hij legt uit dat twee familieleden van hem, die actief waren in het verzet, tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn in de concentratiekampen.

Hij zegt zich 'persoonlijk geschoffeerd' te voelen door de grap en zegt 'met klem dat hij niet aanvaardt dat zijn partij op de openbare omroep en dus met belastinggeld wordt geassocieerd met het nationaal-socialisme.' 

Hij zegt in de mail uitdrukkelijk 'niet te pleiten voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting', maar maakt duidelijk dat hij de grap als een provocatie beschouwt. Hij eindigt de mail met de woorden: 'Ik hoop dan ook op een reactie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud