VRT wil meer geld voor uitdragen Vlaamse identiteit

VRT-topman Paul Lembrechts ziet in de liefde van de politiek voor een Vlaamse canon een kans om meer middelen voor de openbare omroep te vragen. ©BELGA

Als de volgende Vlaamse regering de Vlaamse identiteit wil versterken en een canon invoeren, heeft ze er alle belang bij de VRT meer te subsidiëren. Die boodschap heeft VRT-topman Paul Lembrechts voor de Vlaamse onderhandelaars.

De openbare omroep staat onder druk. Sinds 2007 werken er 575 mensen minder. In de vorige regeerperiode kreeg de VRT 10 procent minder overheidsdotatie. Op basis van de verkiezingsuitslag mag het Vlaams Belang bestuurders aanduiden bij de instelling die het wil afschaffen. In de startnota stelt Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) vragen bij de ‘representativiteit ten aanzien van het ideologische landschap in Vlaanderen’ van de VRT.

Het hoeft dus niet te verwonderen dat VRT-topman Paul Lembrechts een charmeoffensief inzet. In een mail aan de toponderhandelaars voor de Vlaamse regering probeert hij hen te overtuigen dat Vlaanderen alle belang heeft bij een sterke openbare omroep. Gisteren had hij ook een gesprek met enkele ministers.

Vlaamse identiteit

In de mail, die De Tijd kon inkijken, zet Lembrechts enkele kerncijfers op een rij. De VRT bereikt wekelijks bijna 90 procent van de Vlaamse bevolking, terwijl de Vlaming daarvoor amper de helft betaalt van wat in Scandinavië aan openbare omroepen wordt besteed. De VRT informeert en verbindt de Vlaamse samenleving, benadrukt Lembrechts. ‘De VRT draagt de Vlaamse identiteit in al haar verscheidenheid uit, is een fundament voor het Vlaamse erfgoed en promoot de Vlaamse muziek’, staat in zijn mail.

Daarmee speelt de VRT in op de plannen van de nieuwe Vlaamse regering. De N-VA wil werk maken van een Vlaamse canon, een lijst van ankerpunten uit de cultuur en geschiedenis. De onderhandelaars kijken ook naar de VRT voor de versterking van die Vlaamse identiteit.

21,9 miljoen
Extra dotatie VRT
De VRT krijgt in 2020 een extra dotatie van 21,9 miljoen euro. De omroep vraagt een ver hoging tot 32,7 miljoen in 2024.

Daarvoor is volgens de openbare omroep meer geld nodig. De VRT mag geen extra reclame-inkomsten aantrekken om de andere mediaspelers niet onder druk te zetten. De openbare omroep vraagt daarom de dotatie van zo'n 270 miljoen euro per jaar te verhogen met 21,9 miljoen in 2020 tot 32,7 miljoen in 2024. De volgende minister van Media krijgt de discussie meteen op zijn bord, want tegen juni moet er nieuwe beheersovereenkomst zijn.

‘De VRT kreeg signalen dat opnieuw naar de openbare omroep wordt gekeken voor besparingen’, zegt een bron. ‘Vandaar die cri de coeur. Als de regering meer wil inzetten op verbinden, moet ze net extra in de openbare omroep investeren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud