'Wachtlijsten zorg pas over 33 jaar weggewerkt'

©Wouter Van Vooren

Dat berekenden organisaties die werken met gezinnen en mensen met een handicap in een collectief persbericht na de 'Pano'-reportage van woensdagavond op Eén. Ze eisen een investeringsplan van de Vlaamse regering.

In een collectief persbericht roepen verschillende organisaties, waaronder de Gezinsbond, Gezin en Handicap vzw en het Vlaams Welzijnsverbond, de Vlaamse regering op haar belofte na te komen om de wachtlijsten voor personen met een handicap zo snel mogelijk weg te werken.

Zij reageren op de drukbekeken 'Pano'-reportage op Eén van woensdagavond over gezinnen die al jarenlang wachten op een persoonsvolgend budget om de zorg voor hun kind met een handicap te betalen.

Die gezinnen hebben recht op een budget, maar de Vlaamse regering trekt te weinig geld uit om dat ook te betalen, aldus de organisaties die werken met gezinnen en mensen met een handicap. Zij rekenden uit dat het 33 jaar zal duren voor alle wachtlijsten zijn weggewerkt.

'Waar blijft het investeringsplan?'

‘Ondanks mooie beloftes in het regeerakkoord maakt de Vlaamse regering dit jaar nog minder geld vrij dan in de vorige regeerperiode. De wachtlijsten zijn zo nog langer geworden. Het wordt tijd dat de Vlaamse regering haar belofte nakomt. Waar blijft het investeringsplan?’, aldus de organisaties.

CD&V'ers wijzen erop dat hun partij, die met Wouter Beke de minister op Welzijn heeft, altijd al groot pleitbezorger is geweest van meer geld voor de gehandicaptenzorg. 'Goed dat ook andere partijen de nood nu inzien', schrijft Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers.

Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid voor Open VLD, hoopt dat er in de verwachte relanceplannen extra middelen vrijkomen om de wachtlijsten weg te werken. 'Ik snap natuurlijk dat de middelen eindig zijn en dat er budgettaire keuzes moeten worden gemaakt. Maar als je met een wit blad zou beginnen en nadenken over welke overheidsuitgaven nodig zijn, dan zou voldoende budget voor mensen met een beperkink op nummer één moet staan van de prioriteitenlijst', zegt hij. 'Het is jammer dat er vaak wordt gedacht in termen van individuele ministers die een trofee binnenhalen voor de eigen partij. Terwijl dit juist een gemeenschappelijk project van de hele Vlaamse regering moet zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud