Wachtrij voor sociale woning duwt huurpremies naar record

©Brecht Van Maele

Wie lang wacht op een sociale woning kan een huurpremie ontvangen. Vorig jaar is voor een recordbedrag van 20 miljoen euro aan dergelijke huurpremies uitbetaald.

Gezinnen met een laag inkomen die al vier jaar of langer wachten op een sociale woning en in een private huurwoning wonen, kunnen een Vlaamse huurpremie aanvragen. In totaal is vorig jaar 20 miljoen euro aan huurpremies uitbetaald. Dat bedrag stijgt jaar na jaar (zie grafiek). Vijf jaar geleden, in 2013, ging het nog om amper 6 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) heeft opgevraagd bij minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

©MEDIAFIN

Het hoogste bedrag aan huurpremies gaat naar de stad Antwerpen. Daar is voor 6,1 miljoen euro aan premies toegekend.

De huurpremie bestaat uit een eenmalige installatiepremie voor de verhuizing en een maandelijkse huursubsidie. Het bedrag is afhankelijk van de huurprijs en de gezinssamenstelling.

Homans heeft geen duidelijke verklaring voor de stijging. In 2015 verwees ze nog naar de asielcrisis, maar die is ondertussen voorbij. De blijvende stijging hangt volgens haar samen met de wachttijden voor een sociale woning, maar ook met de bekendheid van de maatregel, waardoor meer mensen een aanvraag indienen.

13.620
Vorig jaar ontvingen 13.620 gezinnen een huurpremie.

Vorig jaar ontvingen 13.620 gezinnen een huurpremie. Ook dat is een record.

De oppositiepartij Groen noemt de huurpremie al langer een doekje voor het bloeden. Ze hamert erop dat vooral meer sociale woningen moeten worden gebouwd in plaats van geld te geven aan wie noodgedwongen een private woning huurt. Ook vinden de groenen het niet logisch dat mensen eerst ‘vier jaar moeten sukkelen op de private markt vooraleer ze geholpen worden in hun woonnoden’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect