Wat staat in het Vlaams klimaatakkoord?

De ring rond Brussel. ©Photo News

Wie een gebouw koopt en het sloopt, betaalt minder registratierechten. En de maximumsnelheid op de Brusselse ring daalt.

De Vlaamse regering stelde maandagochtend een klimaatplan van 350 maatregelen voor. De meeste daarvan moeten nog worden uitgewerkt. Sommige zijn wel al duidelijk.

  • Een van de blikvangers is dat de maximumsnelheid op de ring rond Brussel daalt naar 100 kilometer per uur. Op enkele kilometers in Anderlecht na - waar de maximumsnelheid al op 90 ligt - ligt de ring grotendeels op Vlaams grondgebied. Er is nog overleg nodig met de andere gewesten. Op het viaduct van Vilvoorde is de maximumsnelheid nu al 90 per uur. Een algemene verlaging van de snelheid op de autosnelwegen komt er niet.
  • De registratierechten dalen naar 5 procent voor wie een gebouw koopt en het daarna sloopt, zodat ruimte ontstaat voor een nieuw en energievriendelijker gebouw.
  • Wie een gebouw koopt en het binnen vijf jaar renoveert om het energievriendelijker te maken, zal daarvoor tot 30.000 euro renteloos kunnen lenen.
  • De industrie wordt aangespoord om minder fluorgas als koelmiddel te gebruiken.
  • Er komt 10.000 hectare meer bos en 20.000 hectare meer natuurgebied.
  • Bedrijven worden via ecologiepremies aangespoord klimaatvriendelijker te worden.

Het klimaatplan gaat niet over de sectoren die uitstootrechten kunnen verhandelen. De maatregelen richten zich daarom op gebouwen, transport, landbouw, afval, de bouwsector, banken en kmo's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud