Wat staat niet in het regeerakkoord?

De invoering van statiegeld op plastic flessen en blik komt er niet. ©HH

Enkele maatregelen haalden de eindmeet van de onderhandelingen niet. Er is lang gesproken over een aanpassing of zelfs afschaffing van de provincies, maar dat voorstel haalde het niet.

Eventuele alternatieven voor tussenstructuren bleken weinig realistisch. Ook een verplichte fusie van  kleinere gemeenten komt er niet.

Er is ook zoals verwacht geen sprake meer van een kilometerheffing voor personenwagens. De drie meerderheidspartijen lieten de plannen daarvoor al voor de verkiezingen varen, want het regende  kritiek over de kostprijs van zo’n  mogelijke heffing voor de automobilisten. De N-VA en toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) keerden toen hun kar over de  plannen.

Ook de invoering van statiegeld op plastic flessen en blik komt er niet. CD&V haalde het plan om zwerfvuil aan te pakken bij het begin van de regeringsonderhandelingen nog even boven, maar dat voorstel haalde de eindmeet niet.

Ook een aanzet tot nieuwe staatshervorming vanuit de Vlaamse regering komt er niet. Die discussie is voor het Vlaams Parlement, dat wordt uitgenodigd tot ‘een grondige reflectie over de gewenste staatsinrichting’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud