Advertentie

Wat u mag verwachten van het Vlaamse besparingsmenu in de Septemberverklaring

De maidenspeech van Geert Bourgeois. ©BELGA

Maandagmiddag trekt de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois voor het eerst naar het Vlaams parlement om zijn jaarlijkse Septemberverklaring voor te lezen. Voor Bourgeois wordt het de eerste echte test om zijn besparingsmenu aan de Vlaming uit te leggen.

Op 22 juli werd met de verrassende intrede van Open VLD de vorming van de Vlaamse regering afgeklopt. Maar van veel vakantie kon de kersverse regeringsleider Geert Bourgeois (N-VA) daarna niet genieten. Op 14 augustus moest de Vlaams-nationalist – samen met minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) – al voor een inderhaast bijgeroepen commissie van het Vlaams Parlement verschijnen.

De reden voor dat snelle inquisitoor schuilt al in de eerste pagina’s van het Vlaamse regeerakkoord: ‘We zullen de besparingen met zijn allen voelen, zeker de eerste twee jaar. Maar we snoeien om te groeien’. Stevig snoeien, maar dat betekent niet dat er niet geïnvesteerd wordt. Zo pompt de Vlaamse regering onder meer geld in welzijn en concurrentiekracht. 

Besparingsmenu

De regering-Bourgeois zal in deze legislatuur een pittig besparingsmenu voorleggen aan de Vlaming. Om de begroting in evenwicht te houden, moet er de komende vijf jaar 2 miljard euro bespaard worden, op een totaal budget van 36 miljard euro. Om later beleidsruimte te kunnen vrijmaken, slikken we in 2015 al de bittere pil van 1,2 miljard euro.

1,2
In 2015 moet er al 1,2 miljard euro bespaard worden.

Via lekken in de pers werden de afgelopen maanden al de voornaamste ‘slachtoffers’ van die besparingsronde bekend: de VRT,  De Lijn, de Vlaamse ambtenaren, het verenigingsleven en het hoger onderwijs. De nakende besparingsronde deed bij die groepen ettelijke potjes overkoken, wat Bourgeois op die 14e augustus al vervroegd naar het parlement deed komen. Al schermde de Vlaamse regeringsleider de cijfers toen nog heel erg af: ‘Het is onmogelijk nu al met een finale begroting te komen’, zo klonk het.

Pittig

Dat excuus vervalt maandagmiddag. De Vlaamse ministers legden dit weekend nog de laatste hand aan de begroting om die na de regeerverklaring tot in detail voor te stellen. Meer nog dan op de regeerverklaring zullen de ogen fel gericht zijn op de cijfers. De begrotingsoefening is de afgelopen week immers nog iets pittiger geworden.

Niet alleen stuurde het Planbureau de groeivooruitzichten voor dit en komend jaar wat naar beneden bij. De Vlaamse regering moet zo nog eens 240 miljoen euro extra vinden om het evenwicht te behouden.

Verschuivingen?

Maar ondanks die late tegenvallers zijn de grote lijnen van de begroting – en de mogelijke slachtoffers van de besparingen – wel al gekend. Het is nu afwachten of er nog veel verschoven is. Zo wacht het hoger onderwijs bang af in hoeverre er beknibbeld zal worden op de werkingsmiddelen. Dat cijfer bepaalt de hoogte van de inschrijfgelden. Volgens de laatste informatie komt het inschrijfgeld voor een student per academiejaar te liggen op 900 à 950 euro.

27
Voor de VRT dreigt een besparing van 27 miljoen euro.

Maar ook de VRT en De Lijn zullen de begroting nauwlettend in de gaten houden. De VRT zou 27 miljoen moeten besparen, waarvan al 15 miljoen euro vorig jaar. Dat betekent sowieso het einde van een uitgebouwd derde net, maar de gevolgen voor het personeel zijn veel minder duidelijk. Bij busmaatschappij De Lijn moet er tegen 2019 61 miljoen euro af. De gratis-politiek van De Lijn is sowieso ten einde: senioren moeten voortaan betalen voor hun ticketje.

ACW

Een laatste groep die ongetwijfeld geraakt wordt, is het verenigingsleven. Volgens voorbarige plannen zou de regering jaarlijks 200 miljoen subsidies aan derden inhouden. Dat past in de optiek van Bourgeois om meer een ‘kaderoverheid’ dan een ‘betuttelende overheid’ te worden. De besparing dreigt lidgelden bij verenigingen te verhogen of een ontslagronde op gang te brengen.

Maandag stelt Bourgeois alles voor, woensdag debatteert het parlement. Het is uitkijken naar hoe sp.a – een partij met de nodige interne problemen – zich kan vinden in haar nieuwe oppositierol. Aan de kant van de regering staan er vraagtekens bij CD&V. Haar linkse ACW-vleugel beloofde al een ‘hete winter’ als de besparingen tegenvielen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud