Wat u moet weten over de Vlaamse formatie

N-VA-voorzitter Bart De Wever. ©Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever verspreidde maandag een nota die de basis moet vormen voor de onderhandelingen over een Vlaamse regering. Hier een overzicht van het nieuws en de analyses die we op de site brachten.

In de nota van Bart De Wever staan opvallende dingen zoals het afschaffen van de woonbonus en de provincies. Ook toont hij zich strenger voor nieuwkomers.

- Wat kunt u tussen de lijnen van de nota lezen? Ontdek het hier. 

- Wat betekent de startnota voor u

- Met de keuze voor een 'Zweedse formule' in Vlaanderen bemoeilijkt De Wever de federale regeringsvorming. PS-voorzitter Elio Di Rupo liet alvast weten dat zijn partij de Zweedse coalitie niet zal depanneren op federaal niveau. 

- Jan Jambon, het zwaargewicht van de N-VA in de regering-Michel I, wordt nu uitgespeeld als formateur en minister-president. We brengen een portret van de man. 

- Ook gewezen premier Yves Leterme (CD&V) merkt op dat de politieke puzzel nu federaal nog ingewikkelder ligt.

Columnist Rik Van Cauwelaert beantwoordde de vragen van lezers. 'De Wever had nooit de intentie Antwerpen te verlaten', merkte hij op. 

- Wie worden de nieuwe Vlaamse ministers? De speculaties zijn gestart

- Last but not least: het commentaar van Stefaan Michielsen over de politieke ontwikkelingen. 

- Op de liveblog volgden we maandag de reacties op van onder meer de vermoedelijke coalitiepartners CD&V en Open VLD, van de oppositie gaande van het Vlaams Belang tot de PVDA, en van de vakbonden, de werkgevers en de milieuorganisaties. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud