Advertentie

Wat verandert er? | Even geen film of zwembeurt meer

Bioscopen gaan tijdelijk dicht. ©Pro Shots/Sipa USA

Om het coronavirus in te tomen maakt de regering-Jambon de regels voor sport, ontspanning en cultuur strenger. Een uitbreiding van de avondklok komt er niet. Een overzicht van de maatregelen.

De druk op de Vlaamse regering om extra maatregelen te nemen werd de voorbije dagen te groot. Vlaanderen besliste Wallonië en Brussel vorig weekend niet te volgen met bijkomende verstrengingen. Maar na aandringen van burgemeesters, provinciegouverneurs en virologen legt de Vlaamse regering toch striktere maatregelen op. Er komt geen uitbreiding van de avondklok, maar wel nieuwe regels voor sport, ontspanning en cultuur. Die gaan vrijdag om 18 uur in. Alle georganiseerde vrijetijdsbestedingen voor wie ouder is dan twaalf jaar worden aan banden gelegd. De regering wil ook strenger toezien op de naleving van de maatregelen.

Sport

Trainingen en competities voor mensen ouder dan twaalf worden stopgezet. Ook indoorfaciliteiten zoals fitnesscentra, zwembaden, bowlingcentra en binnenspeeltuinen moeten de deuren sluiten. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) roept de bevolking evenwel op te blijven sporten. 'Individueel sporten kan nog, maar alleen buiten en met een beperkte groep van vier mensen', zegt hij.

Professionele sportwedstrijden mogen wel nog gespeeld worden, weliswaar zonder fans. 'Zo hebben de mensen toch nog iets om naar uit te kijken', zegt Weyts. Daarnaast is bij wedstrijden van kinderen onder de twaalf jaar ook één ouder of begeleider toegestaan als toeschouwer, mits die persoon afstand van anderen bewaart en een mondmasker draagt.

Cultuur en evenementen

Alle culturele gebouwen zoals cinema's, cultuurhuizen, concertzalen, theaters en musea gaan op slot. Het gaat zowel om de professionele sector als socioculturele activiteiten. Alleen de bibliotheken mogen openblijven. De cultuursector werd vorige week vrijdag nog ontzien en kon nog 200 mensen op een event toelaten, maar moet nu toch inbinden.

Kinepolis teleurgesteld

'We begrijpen dat de situatie ernstig is’, zegt woordvoerster Anneleen Van Troos, woordvoerster van Kinepolis in een reactie. ‘Maar we hadden hard gewerkt om een bioscoopbezoek veilig te kunnen laten doorgaan. De regels in het sectorprotocol werkten prima. En negen op de tien klanten gaf aan zeer tevreden te zijn over de veiligheid in de cinema’s.’ De bioscoopuitbaters vragen dringend steun.

Voorts worden alle evenementen, behalve de wekelijkse markten, stopgezet. De regering redeneert dat op de markt inkopen doen gelijkaardig is aan in de supermarkt. Kerst- en rommelmarkten kunnen niet. Vlaanderen laat wel toe dat trouwfeesten en erediensten met maximaal 40 mensen plaatsvinden. Aanwezigen moeten wel te allen tijde voldoende afstand houden.

Cultuurwereld: 'Samen tij keren'

De cijfers zijn schrikbarend, we staan voor een voldongen feit. Het virus moet bedwongen worden. De zorgsector staat zwaar onder druk, en wij kunnen als culturele sector niet anders dan ons solidair opstellen en onze verantwoordelijkheid nemen. We moeten samen het tij keren' Zo reageerde de Crisiscel Cultuur op de culturele lockdown.

Economie

De winkels mogen van de regering-Jambon openblijven, maar ze legt wel bijkomende restricties op. Volwassenen mogen nog met maximaal twee shoppen. Een volwassene kan met meerdere kinderen naar de winkel.

Het is belangrijk dat we onze economische motor laten draaien om onze welvaart te vrijwaren.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Minister-president Jan Jambon (N-VA) hamert op de continuïteit. 'Het is belangrijk dat we onze economische motor laten draaien om onze welvaart te vrijwaren.' Zoals de federale maatregel voorschrijft, moeten bedrijven zoveel mogelijk overschakelen op telewerk, zegt hij. 'Bedrijven die moeten sluiten, kunnen - zoals al eerder aangekondigd voor de cafés en restaurants - op steunmaatregelen rekenen zonder dat ze het omzetverlies moeten aantonen', zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Handhaving

De Vlaamse regering wil daarnaast nauwgezetter controleren of de regels voor telewerk - en bij uitbreiding alle coronaregels - worden nageleefd. 'We willen meer instrumenten om een echt lik-op-stukbeleid te voeren tegen de mensen die hun voeten vegen aan de regels', zegt minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Somers voorziet in een reglementaire basis om bijvoorbeeld controleurs van De Lijn GAS-boetes te laten uitschrijven als de mondmaskerplicht niet wordt nageleefd. Vlaanderen vraagt aan de federale regering zulke boetes standaard mogelijk te maken bij een overtreding van een coronaregel.

Onderwijs

Het hoger onderwijs schakelt verplicht over naar code rood. Dat betekent dat alle lessen op hogescholen en universiteiten voortaan vanop afstand plaatsvinden. Voor eerstejaarsstudenten kan vanaf 12 november mogelijk nog deeltijds contactonderwijs georganiseerd worden. Zoals zondag al aangekondigd, krijgen lagere en middelbare scholen op 9 en 10 november twee dagen extra herfstvakantie. De scholen gaan weer open op 12 november.

Jeugd

Kinderen en jongeren ouder dan twaalf jaar kunnen tijdelijk niet meer deelnemen aan jeugdactiviteiten. Jeugd- en sportkampen voor kinderen jonger dan twaalf mogen wel nog doorgaan, maar niet met overnachting. Buitenspeeltuinen en buitensportinfrastructuur blijven - in tegenstelling tot in de eerste lockdown - open. Ook voor mensen ouder dan twaalf, maar wel met naleving van de regel van vier.

Zorg

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) houdt vast aan het federaal opgelegde knuffelcontact in de woon-zorgcentra, maar staat daarbovenop toe dat bewoners nog één extra contact hebben. Dat contact kan om de 14 dagen wisselen.

Daarnaast onderzoekt Beke of mantelzorgers kunnen blijven overnachten in de rusthuizen. Dat moet eenzaamheid bij bewoners helpen tegengaan en het zorgpersoneel ontlasten. Beke wil ook herstelverblijven en revalidatiecentra inzetten om buffercapaciteit te voorzien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud