Weinig applaus voor Antwerpse corona-aanpak

©BELGA

Niemand is echt gelukkig met de beslissing van de Antwerpse gouverneur Cathy Berx om een avondklok in te voeren. Daarnaast wordt overal in de provincie het dragen van mondmaskers verplicht en worden in de stad Antwerpen en een aantal randgemeenten alle zomerevents afgelast.

De provincie Antwerpen is een coronahotspot, wat volgens de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) drastische maatregelen vereist. Er komt een avondklok in de hele provincie, zodat niemand meer na 23.30 uur op straat mag komen. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) was daar al langer vragende partij voor, in de hoop dat de verspreiding van het virus onder jongeren kan worden afgeremd.

Toch worden er meteen heel wat vraagtekens bij geplaatst, omdat de avondklok ook geldt in gemeenten waar nauwelijks sprake is van een toename van het aantal besmettingen. Daar staat tegenover dat het virus niet stopt aan de Antwerpse stadspoorten en dat het van de ene gemeente naar de andere overspringt. Een avondklok past in een handhavingslogica. Ze geldt voor de hele provincie en kan dan ook makkelijk worden gehandhaafd door de politie.

Gouverneur Cathy Berx wilde de avondklok eigenlijk al dinsdagavond laten ingaan, maar in de loop van de namiddag raakte bekend dat dat toch niet mogelijk was. Om de avondklok in te voeren is immers een provinciaal besluit nodig. Dat vormt de juridische basis van de maatregel en maakt het mogelijk voor de politie om ook in te grijpen en te bestraffen. Maar aangezien dat besluit er dinsdag niet tijdig kwam, kon de maatregel nog niet ingaan. Dat moet nu woensdag gebeuren.

Nieuwe klap

Voor de Antwerpse horeca is dat een nieuwe klap, want die moet nu nog vroeger de deuren sluiten. Door de oproep van Berx om niet naar Antwerpen te komen blijven ook heel wat klanten weg. 'Dat gaan we voelen', zegt de woordvoerster van Horeca Vlaanderen, Kaatje Lucas. 'Een sluiting zou nog erger geweest zijn, dus we zijn tevreden dat het dit geworden is. Maar deze maatregelen zijn voor de horeca zeer zwaar.'

Horeca Vlaanderen vraagt om steunmaatregelen, op basis van de grootte van het bedrijf. 'Een kleine koffiebar is niet hetzelfde als een grote discotheek', zegt Lucas. 'We begrijpen dat de steun niet oneindig is, maar er moet proportioneel bekeken worden wat mogelijk is. Onze ondernemingen zitten in de heropstartfase en worden weer zwaar getroffen. We moeten collectief voor de volksgezondheid zorgen, maar ook voor de economie.'

Een van de grote slachtoffers van het provinciale crisisoverleg is de Zomer van Antwerpen.

Ook de eventsector zit in zak en as, want alle zomerevents worden geannuleerd in de stad Antwerpen en een aantal randgemeenten. Een van de grote slachtoffers van het provinciale crisisoverleg is de Zomer van Antwerpen. Het stadsfestival voorzag een alternatief programma met theater-, muziek- en circusvoorstellingen van vooral lokaal talent voor een beperkt aantal bezoekers, en een zomerbar en openluchtcinema. Na minder dan een maand is de pret voorbij.

Het Openluchttheater Rivierenhof zette na de afgelasting van alle grote zomerconcerten een alternatief op poten met beperkte capaciteit. Onder meer Eefje De Visser, Brutus en Blackwave kwamen langs voor een intieme set. De komende weken werden Admiral Freebee, Charlotte Adigéry, School is Cool en Stef Kamil Carlens verwacht.

Evenementen zoals de Mechelsepleinfeesten en wat overbleef van de Antwerp Pride wijken voor de strijd tegen het coronavirus. De eerste Port of Antwerp Night Marathon op 12 september wordt uitgesteld naar 2021. Dat evenement viel niet binnen de periode waarin het verbod geldt, maar de organisatie wil geen risico nemen.

Dat ook de fitnesscentra dicht moeten, roept ook heel wat weerstand op. De burgemeester van Edegem, Koen Metsu (N-VA), pleit ervoor dat de twee fitnesscentra in zijn gemeente open kunnen blijven. 'We begrijpen dat bepaalde doelgroepen en dus ook bepaalde spelers in sectoren zich niet aan de regels houden', benadrukt Metsu. 'Zij dienen uiteraard gepenaliseerd of onmiddellijk gesloten te worden. Wel betreur ik dat de hele provincie nu het slachtoffer wordt van bepaalde wanpraktijken', aldus de burgemeester van Edegem.

Omstreden mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht in de hele provincie, ook voor joggers en fietsers, is allicht de meest omstreden maatregel. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt af een mondmasker te dragen bij het joggen of sporten. Berx wilde een algemene mondmaskerplicht zodat de politie de maatregel makkelijk kan handhaven. Hoewel De Wever voorstander was van een beperkte mondmaskerplicht op drukke plaatsen, moet hij de maatregel handhaven. Het gaat om een provinciale verordening, waardoor die een wettelijke basis heeft.

Toch gaan er stemmen op die de wettigheid van de maatregelen aanvechten. Ze zouden disproportioneel zijn ten aanzien van de inperking van de individuele vrijheden. Voor de expert grondwettelijk recht Toon Moonen (UGent) is dat echter geen uitgemaakte zaak. Bij de eerste golf stapten verschillende burgers naar de rechter. ‘Uiteindelijk heeft de Raad van State zich maar in één geval over de kern van de zaak uitgesproken’, zegt hij. De staat kreeg toen gelijk. Door de ongeziene situatie waarin we nu verkeren, heeft de overheid een heel ruime beleidsmarge. ‘De huidige maatregelen gaan zeer ver. Maar ook bij deze nieuwe verstrengingen zal de rechter wellicht terughoudender dan anders zijn om de beslissingen onwettig te verklaren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud