Weinig starters kloppen aan voor Vlaamse premie

Starter Lore Tiebout van Gruun. ©Saskia Vanderstichele

Wie ouder is dan 45 en als zelfstandige wil starten, kan een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Omdat het succes daarvan beperkt is, wil CD&V de leeftijdsgrens weglaten.

Sinds vorig jaar kunnen werkzoekenden die ouder zijn dan 45 en als zelfstandige aan de slag gaan een duwtje in de rug krijgen. Als ze een begeleidingstraject afleggen, krijgen ze een maandelijkse premie, de zogenaamde transitiepremie. Die kan oplopen tot meer dan 15.000 euro. Cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB tonen aan dat veel werkzoekenden ondernemersambities hebben, maar dat uiteindelijk maar 2 tot 3 procent van de werkzoekenden effectief zelfstandige wordt.

Het eerste jaar klopten 230 mensen aan voor een premie en 186 kregen die ook, blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA).

Dat is volgens coalitiepartner CD&V te weinig. Het budget van ongeveer 20 miljoen euro komt uit de vroegere werkhervattingstoeslag. Die bereikte jaarlijks meer dan 10.000 oudere mensen om hen opnieuw aan de slag te helpen.

‘De transitiepremie slaat duidelijk niet aan. Deze flop vraagt een dringende evaluatie en de nodige bijsturingen’, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V). Hij wijst erop dat vorig jaar 700 werkzoekenden ouder dan 45 jaar een begeleidingstraject volgden. Er is dus meer potentieel dan alleen degenen die de premie aanvroegen.

Daarom stelt hij voor de leeftijdsgrens weg te laten. Zo kunnen ook jongere starters (zie inzetten) ondersteund worden. ‘Jongere werkzoekenden moeten ook gestimuleerd worden om zelfstandig te worden als ze de capaciteiten hebben. Zij hebben vaak moeite om startkapitaal bijeen te harken.’ Bothuyne wil het huidige aanvraagsysteem ook vereenvoudigen.

Muyters wijst erop dat de maatregel pas in maart in voege is getreden. De premie kan bovendien pas worden toegekend na het volgen van een begeleidingstraject, waardoor het aantal aanvragen de eerste maanden na de opstart eerder beperkt was. ‘Maar ze volgen een stijgende lijn, waaruit we kunnen afleiden dat de maatregel steeds bekender wordt bij het doelpubliek.’ Bijsturingen zijn voor Muyters niet meteen aan de orde.

Lore Tiebout, Gruun : 'Had premie goed kunnen gebruiken'

Bijna een jaar geleden opende Lore Tiebout (29) een planten- en koffiewinkel in Brussel. Om dat te kunnen doen, had ze haar vaste job in de muzieksector opgezegd. Ze klopte bij verschillende organisaties zoals de Vlaamse zelfstandigenorganisatie Unizo en de Brusselse organisatie Atrium aan voor steun, maar omdat ze zelf in Vlaanderen woonde terwijl ze in Brussel een zaak wou openen, kwam ze voor bepaalde steunmaatregelen niet in aanmerking.

'Ik had zo'n transitiepremie nochtans goed kunnen gebruiken om het project voor te bereiden', zegt ze. 'Ik heb bijvoorbeeld een maand in een tuincentrum gewerkt om me daarin te verdiepen, maar ondertussen zie je je spaarcenten slinken. Ook heb ik bijvoorbeeld wel een financieel plan opgemaakt met mijn vriend die ook een eigen zaak heeft en de boekhouder, maar soms vroeg ik me - zeker op financieel vlak -  echt af wat ik eigenlijk aan het doen was. Dat hoort misschien bij ondernemen: je moet op een gegeven moment springen. Als ik een jaar de tijd had genomen, zou ik misschien te veel risico's hebben gezien en nooit begonnen zijn.'

Vandaag draait Gruun nog altijd verlies door de investeringen die Tiebout bij de start heeft moeten doen, maar ze heeft er goede hoop in dat daar verandering in komt. 'Het is hard werken om hiervan te kunnen leven, maar ik beslis nu alles zelf.' Sinds kort heeft ze ook een mentor via Markant, de netwerkorganisatie van vrouwelijke ondernemers. 'Omdat ik zo veel bezig ben met het dagdagelijkse werk kom ik er eigenlijk te weinig toe om na te denken over de langere termijn of over de cijfers. Door daarover van gedachten te wisselen met anderen, wil ik ook daar werk van maken. Maar eerst break-even draaien!' 

 

Christel Goddeeris, Christels Keuken: 'Mooi meegenomen'

Na 22 jaar in een schoonmaakbedrijf te hebben gewerkt, verloor Christel Goddeeris (52) plots haar werk. Ze had de afgelopen jaren wel als hobby een koksopleiding gevolgd. Toen ze thuis zat, ontstond het idee om zelf iets uit de grond te stampen rond gezonde voeding. 'Ik was net gescheiden en werkte lange dagen waardoor ik merkte dat ik te ongezond at. Dat hoorde ik bij veel mensen.' Met Christels Keuken maakt ze versbereide biologische maaltijden die mensen uit de omgeving bij haar kunnen afhalen.

Ze volgde een begeleidingstraject bij Unizo om de stap naar een eigen zaak te zetten. 'Bij de voorstelling van mijn businessplan hoorde ik dat ik recht op de transitiepremie. 'Dat was mooi meegenomen. Een eigen zaak opstarten is ook financieel best pittig. Het is fijn om te weten dat je iets achter de hebt als eigen inkomen.' Ondertussen is Goddeeris bijna één jaar open. 'Het is keihard werken en het zijn lange dagen, maar ik doe het heel graag. De premie daalt maand na maand, maar ik ben nog altijd blij dat ik er beroep op kan doen om wat financiële zekerheid te hebben.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud