Advertentie
Advertentie

Welvaartsfonds van start met 167 miljoen euro

Het Welvaartsfonds is een initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). ©BELGA

Het Welvaartsfonds, een investeringsfonds opgericht om de kapitaalbasis te versterken van bedrijven in Vlaanderen die door de coronacrisis getroffen zijn, gaat van start met 167 miljoen euro.

Het geld is ingebracht door de Vlaamse overheid en door BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius Insurance, Ethias, AG Insurance en Baloise Belgium. Het is de bedoeling het fonds te stijven tot 500 miljoen euro, waarvan 240 miljoen ingebracht door de Vlaamse overheid en 260 miljoen euro door privépartners. Heel wat institutionele beleggers en private investeringsfondsen hebben er zich toe geëngageerd het initiatief financieel te zullen ondersteunen, zoals de investeringsmaatschappij De Eik van de familie Van Waeyenberge, Korys van de familie Colruyt, het fonds Fortino rond Duco Sickinghe en Smartfin van Jürgen Ingels.

Het Welvaartsfonds is een initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Ze lanceerde het idee in juni vorig jaar, in het raam van maatregelen om de economische coronacrisis te counteren. Het fonds moet in de eerste plaats de solvabiliteit helpen opkrikken van bedrijven die intrinsiek gezond zijn en toekomstgericht. Het kan ook een steuntje geven aan bedrijven die door de coronacrisis nieuwe groeikansen hebben gekregen. De steun van het fonds zal gebeuren via een inbreng van kapitaal of via achtergestelde leningen.

Advertentie

De financiering wordt voorbehouden voor ondernemingen die een sterke band met Vlaanderen hebben.

Hilde Crevits
Vlaams minister voor Economie

Het fonds wordt gemanaged door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), het vehikel van de Vlaamse regering voor economisch overheidsinitiatief. Een raad van bestuur kijkt toe op hoe het fonds wordt beheerd en of de afspraken met de geldschieters worden nageleefd.

Bert De Graeve

Voorzitter van de raad van bestuur wordt Bert De Graeve, voormalige CEO van de VRT en van het staaltechnologiebedrijf Bekaert. De andere leden zijn onderneemster Christ’l Joris, William Blomme, bestuurder in verschillende vennootschappen en voormalig financieel directeur van de investeringsmaatschappij GBL, en Elke Van de Walle, hoofd juridische zaken bij PMV.

Bedrijven kunnen nu dus voor financiering door het Welvaartsfonds aankloppen bij PMV. ‘De financiering wordt wel voorbehouden voor ondernemingen die een sterke band met Vlaanderen hebben’, verduidelijkt Crevits. Bovendien is ethisch handelen een belangrijke voorwaarde.

De bedragen die per dossier toegekend kunnen worden, gaan van 1,25 tot 50 miljoen euro. De financiering heeft een looptijd van 4 tot 7 jaar.

Verwacht wordt dat vooral middelgrote en kleine ondernemingen een beroep zullen doen op het Welvaartsfonds.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.