Advertentie
opmerkelijk

'Wereldoriëntatie' bestaat niet meer

Er komt meer aandacht voor wetenschappen en techniek in de klas. ©BELGAIMAGE

Vanaf volgend schooljaar splitsen de basisscholen het lesonderdeel wereldoriëntatie op in 'wetenschap en techniek' en 'mens en maatschappij'. De hervorming moet de basisscholen toelaten een groter accent te leggen op wetenschap en techniek.

De onderwijswereld toonde zich er in het verleden geen voorstander van, maar de Vlaamse regering heeft toch doorgeduwd. De Vlaamse ministerraad gaf vrijdag groen licht voor de opsplitsing van het onderdeeltje wereldoriëntatie in 'wetenschap en techniek' en 'mens en maatschappij'. Wereldoriëntatie bracht de leerlingen in contact met natuur, ruimte, tijd, techniek, mens en maatschappij. 

Die maatregel was nog een besluit van de vorige Vlaamse regering. Hij maakte deel uit van het omstreden masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs en paste ook in het STEM Actieplan 2012-2020. Dat actieplan heeft tot doel om kinderen actiever in contact te brengen met wetenschap en techniek.

Jongeren kiezen nu immers nog te weinig voor wetenschappelijke en technologische beroepen. Zo heeft de technologiesector jaarlijks zo'n 9.000 profielen nodig, maar dat streefdoel haalt ze lang niet. Ook de sectoren die op zoek zijn naar wetenschappelijke profielen, zoals de chemiesector, lijden aan bloedarmoede. 

Duidelijkheid

De Vlaamse regering wil de basisscholen nu toelaten een groter accent te leggen op wetenschap en techniek door het als een apart onderdeel te profileren. 'Door 'wetenschappen en techniek' vanaf volgend schooljaar als een apart leergebied te benaderen kan een school een groter accent leggen op wetenschappen, technologie en techniek. Het lerarenteam zal zo nog sterker kunnen focussen op STEM', klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. 

Voor de leerlingen van de basisscholen verandert er op zich niet zo heel erg veel. Wetenschap en techniek waren al opgenomen in de algemene eindtermen. Crevits zegt met deze maatregelen vooral 'duidelijkheid te willen brengen'. 'Door nu de bestaande ontwikkelingsdoelen en eindtermen op te splitsen voeren we deze beslissing verder uit en brengen we duidelijkheid'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud