Werkgeversorganisaties reageren verdeeld

Gemengde reacties op toespraak Peeters. FOTO: Photo News

De ondernemersorganisaties Unizo en NSZ zien positieve punten in de Septemberverklaring van de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V). Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, vindt dan weer dat de ambities van de Vlaamse overheid te laag liggen.

'Realistisch.' Zo omschrijft werkgeversorganisatie Unizo de Septemberverklaring in een eerste reactie. Unizo juicht toe dat de regering haar begrotingsresultaat behaalt door in eerste instantie zelf in te leveren op personeelskosten. Een belangrijke voorwaarde voor de relance in Vlaanderen, zo klinkt het.

In de regeerverklaring blijft het groeipad van 3 procent van de middelen voor innovatie behouden, waardoor investeringskredieten voor infrastructuur en innovatie behouden blijven. Een positief punt, volgens Unizo. Ook de omgevingsvergunning zal tegen 2013 eindelijk een feit zijn. Minder positief is Unizo over andere aspecten van het winkelbeleid, zoals afbakening van winkelgebieden en een investeringsfonds voor kernversterking.

Ook het NSZ ziet enkele positieve punten. Een begroting in evenwicht zonder extra belastingen en met extra middelen voor kinderopvang is volgens hen cruciaal om de productiviteit van de Vlaming te verhogen. 'Mensen kunnen zo aan de slag blijven in de meest productieve jaren van hun leven', luidt het.

Voka is in een eerste reactie minder te spreken over het uitgestippelde beleid van de Vlaamse regering. 'De lat mag voor ons wel wat hoger liggen', stelt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. 'Er wordt vooral voortgebouwd op wat al bestaat. We hebben een Vlaams beleid nodig dat diepgaand hervormt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud