Weyts trekt opnieuw geld uit voor coronafacturen scholen

©ANP

Om de coronakosten van het tweede en derde trimester in het onderwijs te dekken maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) 24 miljoen euro vrij. Dat is de derde keer in de pandemie.

Sinds 10 mei mogen alle leerlingen van het leerplichtonderwijs weer voltijds naar school. Om dat veilig te laten verlopen moeten de scholen investeren in poetsmateriaal, vloerstickers en CO2-meters. 'De scholen doen nog altijd grote inspanningen om open te blijven, het is dus logisch dat Vlaanderen extra financiële inspanningen doet', zegt Weyts.

De minister maakt 24 miljoen euro vrij om die veiligheidskosten op scholen te dekken. Weyts herinnert de scholen eraan om met dat geld nog in het derde trimester onder meer CO2-meters aan te kopen. Die zijn niet duur en kunnen de luchtkwaliteit in de leslokalen snel controleren.

Extra geld

Het grootste deel van de 24 miljoen euro gaat naar het basisonderwijs (13,5 miljoen euro) en naar het secundair onderwijs (6,6 miljoen euro). Ook het buitengewoon onderwijs, het Deeltijds Kunstonderwijs, de Centra voor het Volwassenenonderwijs, de Centra voor Basiseducatie, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de onderwijsinternaten voor kwetsbare leerlingen krijgen extra geld.

Het grootste deel van de 24 miljoen euro gaat naar het basisonderwijs (13,5 miljoen euro) en naar het secundair onderwijs (6,6 miljoen euro).

Het is de derde keer in de coronapandemie dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor het onderwijs. Om de zomerscholen, naschoolse opvang en de ondersteuning van het afstandsonderwijs te financieren trok Weyts vorig jaar 50 miljoen euro uit. In februari liet de minister weten daar nog eens 10 miljoen euro extra boven op te doen.

Leerachterstand

Deze week kondigde de minister van Onderwijs ook een relanceplan aan voor het schooljaar 2021-2022. Volgend jaar wil Weyts maandelijks 10 miljoen euro investeren om 2.000 extra leerkrachten in te zetten die de leerachterstand helpen weg te werken. De minister is ook van plan 27 miljoen euro uit te trekken voor het mentaal welbevinden van de leerlingen. In de nasleep van de coronacrisis moeten de Centra voor Leerlingenbegeleiding voldoende geld hebben om leerlingen, ouders en scholen voldoende te kunnen begeleiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud