Weyts wil spaargeld inzetten voor bouw scholen

©Frederiek Vande Velde/ID

Minister van Onderwijs Ben Weyts wil spaargeld aan het werk zetten om de bouw van scholen te bekostigen. 'Wie wat spaarcentjes investeert in de nieuwe school in zijn gemeente weet elke dag opnieuw waar het geld voor dient.'

De timing is nog onder voorbehoud, maar binnenkort kunnen ook Vlaamse particulieren investeren in de bouw van scholen. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat mogelijk maken.

Investeren zou kunnen via het DFBM-programma (Design, Build, Finance, Maintain), een publiek-privaat initiatief dat opgestart werd in 2006 en intussen al 169 projecten ondersteund heeft. Weyts wil dat programma nu vernieuwen en er de komende jaren 1 miljard euro mee investeren in de bouw van 120 nieuwe scholen voor zo'n 50.000 leerlingen.

De minister wil dat daarbij dat niet enkel de overheid instaat voor de rechtstreekse financiering. Hij hoopt ook spaargeld van de Vlaming aan te trekken. 'Vlamingen zullen de bouw van een school financieel kunnen ondersteunen via een instap in de DFBM-vennootschap', zegt Weyts' woordvoerder Michaël Devoldere.

Het is vooral een zeer veilige investering. We willen particulieren pas laten instappen als de school effectief opgeleverd is.
Michaël Devoldere
Woordvoerder minister Ben Weyts

Die vennootschap zal dan 30 jaar lang de investering terugbetalen via de vergoedingen die ze krijgt van de scholen. Volgens het kabinet zullen de rentes die particulieren daarbij krijgen marktconform zijn. 'Het is vooral een zeer veilige investering. We willen particulieren pas laten instappen als de school effectief opgeleverd is. Dat is dus net na de bouwfase, waar eigenlijk het enige risico zit', zegt Devoldere.

Het kabinet ziet niet financieel gewin maar wel maatschappelijke inzet als de belangrijkste drijfveer van de burger. 'Wie wat spaarcentjes investeert in de nieuwe school in zijn gemeente weet elke dag opnieuw waar het geld voor dient. En dat is ook veel waard', zegt Devoldere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud