Wezembeek-Oppem heeft benoemde burgemeester

Al jaren zorgt taal voor opschudding in Wezembeek-Oppem. - Belga

Wezembeek-Oppem heeft voor het eerst sinds 2007 een benoemde burgemeester. Vlaams minister voor Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag Frédéric Petit (MR) benoemd als burgemeester van de faciliteitengemeente.

Frédéric Petit (MR) is door Vlaams minister voor Binnenlands bestuur Geert Bourgeois (N-VA) benoemd als burgemeester van de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. De stad had sinds 2007 geen officieel benoemde burgemeester meer. 

De vorige 'burgemeester' van Wezembeek-Oppem, François Van Hoobrouck d'Aspre, werd zowel in de vorige als in deze legislatuur voorgedragen, maar werd niet benoemd na de inbreuken op de taalwetgeving. 

In februari werd Van Hoobrouck d'Aspre bovendien nog geschorst voor drie maanden als waarnemend burgemeester omdat hij 'persoonlijk betrokken was bij het verzenden van Franstalige oproepingsbrieven'. 

Wezembeek-Oppem is een faciliteitengemeente in de Vlaamse rand, waardoor de officiële bestuurstaal Nederlands is. Anderstaligen kunnen wel aanvragen om hun contacten met het bestuur in het Frans te laten verlopen. Wezembeek-Oppem is echter sterk verfranst, waardoor het meermaals al gebeurde dat bijvoorbeeld oproepingsbrieven voor de verkiezingen in het Frans werden verstuurd. 

Petit reageert opgelucht op zijn benoeming. 'Dat er een burgemeester benoemd wordt, geeft ons eindelijk de mogelijkheid om een bijkomende schepen aan te werven. Wij hebben een ambitieus beleidsplan uitgewerkt en extra mankracht in het college zal ons zeker helpen om dat te realiseren,' aldus Petit. Verder geeft hij ook aan de wetgeving te respcteren. 'Ik heb aan de gouverneur verteld dat ik voorstander ben van communautaire vrede in onze gemeente.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud