Wie jonger is dan 41 jaar kan vrijwillig voor J&J-vaccin kiezen

©REUTERS

Met die demarche wil Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke de vertraging van de vaccinatiecampagne tegengaan.

Wie jonger is dan 41 jaar kan zich binnenkort kandidaat stellen om het Johnson & Johnson-vaccin te krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) donderdag op Twitter aangekondigd. Hoeveel personen precies in aanmerking komen, hangt van het aantal leveringen af.

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen via de reservelijst Qvax, die op dit moment wordt aangepast. Ze zullen daarbij moeten aangeven dat ze op de hoogte zijn van de zeer zeldzame bijwerkingen van het vaccin. Een op de 250.000 twintigers en een op de 110.000 dertigers die het J&J-vaccin kregen, werden getroffen door een zeldzame trombose.

Wie zich kandidaat stelt, zal door het vaccinatiecentrum worden opgeroepen als er een vaccin beschikbaar is. Dat gebeurt dus niet via een uitnodiging per brief, mail of sms.

Twee weken geleden beslisten de ministers van Volksgezondheid om het J&J-vaccin tijdelijk niet meer aan -41-jarigen toe te dienen nadat een jonge vrouw na haar vaccinatie was overleden. Die leeftijdsgrens leidde er samen met vertragingen in de leveringen toe dat de vooropgestelde datum om tegen 11 juli alle volwassenen minstens 1 prik te geven waarschijnlijk niet gehaald wordt.

Met zijn demarche wil Beke die vertraging nu beperken. Het J&J-vaccin heeft het voordeel dat er maar één prik van nodig is, in tegenstelling tot de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud