portret

Wilfried Vandaele wordt nieuwe voorzitter Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement komt zaterdag bijeen om haar fiat te geven over Vandaele als nieuwe tijdelijke voorzitter.

De 60-jarige burgemeester van De Haan volgt Kris Van Dijck op, die donderdag ontslag nam als parlementsvoorzitter. De N-VA droeg deze ochtend tijdens een vergadering van het uitgebreid bureau van het parlement Vandaele voor. De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement komt zaterdag samen om de voorgedragen kandidaat te bevestigen als voorzitter. De fractieleiders van de andere partijen hebben zich volgens de N-VA achter Vandaele geschaard waardoor de instemming verzekerd lijkt.

'Ik vind het een eer om deze rol te kunnen vervullen', zegt Vandaele. 'De omstandigheden waarin dit verloopt zijn misschien niet ideaal, maar dat maakt een snelle opvolging des te belangrijker. Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren. Mijn focus ligt dan ook op het uitvoeren van het werk als parlementsvoorzitter, in alle sereniteit. Daarom zal ik mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.'

Consensusfiguur

Ik zal mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.
Wilfried Vandaele (N-VA)
Vlaams Parlementsvoorzitter

De 60-jarige burgemeester van De Haan zetelt sinds 2009 in het Vlaamse halfrond en wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen.

Vandaele - een germanist - was tussen 1984 en 1994 tien jaar lang algemeen secretaris van het Algemeen-Nederlands Congres (ANC), een overlegplatform van Nederlandse en Vlaamse verenigingen en instellingen. Die nauwe band met Nederland heeft hij doorheen zijn carrière behouden.

Hij was onder andere medeauteur van het in 1995 ondertekende Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag. In 1996 verleende de Nederlandse Koningin Beatrix hem de titel van Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Groen N-VA-geweten

Na zijn periode bij het ANC was Vandaele tussen 1994 en 1998 communicatieverantwoordelijke van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Vlaamse overheidsinstelling die zich inzet voor een beter leefmilieu. En ook dat werd een rode draad doorheen de verdere carrière van Vandaele. Hij ontpopte zich later, samen met anderen zoals Jan Peumans, als het 'groene geweten' van de N-VA. 

Vandaele is al 40 jaar politiek actief. Hij begon in 1979 bij de Volksunie. Sinds 1988 zetelt hij in de gemeenteraad van De Haan. Tussen 2006 en 2012 was hij schepen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 veroverde Vandaele de sjerp.

Bijl

Wilfried Vandaele overhandigt een bijl aan Joke Schauvliege. ©BELGA

Bij de Vlaamse verkiezingen van 2009 belandde hij in het Vlaams Parlement als opvolger van Geert Bourgeois. Hij was vooral actief rond de thema's cultuur en media en natuur en leefmilieu. De West-Vlaming wordt gezien als iemand met dossierkennis en een bruggenbouwer.

Vandaele durft ook inhoudelijke kritiek geven op de eigen meerderheid. Maar als hij in de kuiten bijt, is dat vaak met een kwinkslag. Ooit overhandigde hij in het parlement een bijl aan gewezen minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om haar aan te manen 'knopen door te hakken in het dossier van de bescherming van kwetsbare bossen'. 

Als gewezen lid van het Bureau van het parlement, zeg maar het dagelijks bestuur, kent hij de werking door en door.

Bij de verkiezingen van 26 mei werd Vandaele vlot herverkozen met ruim 13.500 voorkeurstemmen. Hij is gehuwd en vader van twee zonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n