Willebroek trekt omstreden avondklok in

Eddy Bevers, burgemeester van Willebroek. ©BELGA

Burgemeester Eddy Bevers behoudt het samenscholingsverbod, maar trekt de avondklok in Willebroek in. Volgens experts ging die veel te ver.

Na een storm van kritiek heeft de Willebroekse burgemeester Eddy Bevers (N-VA) beslist de avondklok in zijn gemeente alweer in te trekken. Andere maatregelen, zoals een samenscholingsverbod en de verplichting voor winkels om om 18 uur te sluiten blijven wel behouden. Dat meldt het kabinet van minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD), dat samen met de Antwerpse gouverneur Cathy Berx overwoog het besluit te vernietigen.

Bevers zegt dat hij niet buigt voor de kritiek, maar dat 'de situatie positief geëvolueerd is'. 'Als het brand en de brand is geblust, dan moet je niet blijven blussen. De politie heeft de afgelopen dagen kosten noch moeite gespaard om de rust in onze gemeente te laten terugkeren. Dat is gelukt. We hebben nu ook een beter zicht op de betrokkenen, waardoor individuele maatregelen mogelijk zijn.'

De burgemeester voerde zaterdag in een deel van de gemeente een avondklok vanaf 22 uur in, net als een samenscholingsverbod voor meer dan twee personen. Voorts moesten de winkels om 18 uur sluiten. De maatregelen hadden niets met corona te maken, maar alles met hangjongeren die de voorbije dagen agenten aanvielen, de burgemeester belaagden en met bommetjes gooiden. Volgens Bevers was ingrijpen noodzakelijk om de veiligheid te verzekeren. Hij maakte zich sterk dat hij daar ook de bevoegdheid voor had.

Storm van kritiek

Maar grondwetspecialisten noemden de maatregelen 'totaal disproportioneel'. Kati Verstrepen, advocate en voorzitster van de Liga van de Mensenrechten, zei woensdag in 'De ochtend' dat ze in strijd zijn met de grondwet. 'Dit is erover. Ik snap dat de burgemeester de hangjongeren wil aanpakken. Maar dat moet je doelgericht doen, met een maatregel die de jongeren die overlast veroorzaken, aanpakt. De gemeentewet biedt burgemeesters verschillende mogelijkheden, zoals een plaats- of een samenscholingsverbod.

Nu ging de burgemeester zijn bevoegdheid te buiten, zei Verstrepen. 'Het kan echt niet dat je tegen iedereen zegt dat ze vanaf 18 uur niet meer naar de winkel mogen en vanaf 22 uur niet meer op straat mogen zijn. Denk aan mensen in de zorg die na hun shift iets willen kopen of een buschauffeur die na zijn avondshift zijn hond wil uitlaten.'

Hellend vlak

Net als haar collega's waarschuwt Verstrepen al een tijdje dat de coronamaatregelen, hoe goed bedoeld ook, ongewenste neveneffecten kunnen hebben. 'Het is een hellend vlak', zegt professor grondwettelijk recht Stefan Sottiaux, die eerder ook al met De Standaard sprak. 'We zien voor het eerst dat een uitzonderlijke maatregel in de strijd tegen corona gebruikt wordt voor de gewone ordehandhaving. Dat kan absoluut niet. Het is manifest disproportioneel en een inbreuk op twee fundamentele rechten: het recht op persoonlijke vrijheid en het recht om je vrij te verplaatsen.'

Volgens Sottiaux gaat het om een breder probleem, dat Willebroek overstijgt. Hoewel veel coronamaatregelen terecht en proportioneel zijn, gaan sommige te ver, zoals de burgemeesters die deze zomer mensen verboden naar de kust te komen of gemeenten die op hun hele grondgebied een mondmasker verplichten. 'Tot nu heeft de Raad van State zich terughoudend opgesteld en de overheid niet teruggefloten, maar dan krijg je dus een situatie waarin lokale bestuurders en burgemeesters zich vrij voelen om te experimenteren.' Volgens Sottiaux geeft de regering het best een sterk signaal om dat in de toekomst te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud