Advertentie

Woonwijk in aanbouw in Willebroek krijgt sanering na PFAS-verontreiniging

'Het is geen geheim meer dat de PFAS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt', zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). ©BELGA

Een volledige woonzone in aanbouw op de terreinen van een voormalige papierfabriek in Willebroek moet gesaneerd worden om gezondheidsrisico's op lange termijn weg te nemen. Uit bodemonderzoek blijkt dat de volledige zone verontreinigd is door PFAS, laat OVAM woensdagavond weten.

Op de site van de voormalige fabriek De Naeyer in Willebroek werd deze zomer bodemverontreiniging met PFAS vastgesteld. Bijkomend onderzoek werd uitgevoerd omdat op het terrein een nieuwe woonzone werd aangelegd, die nog deels in ontwikkeling is. Dat extra onderzoek wijst op een verontreiniging van de volledige site. Door het grondverzet dat op de site werd uitgevoerd is het niet mogelijk om specifieke bronzones van de verontreiniging aan te duiden. Daarom wordt de toplaag op de volledige site afgegraven en vervangen door propere grond.

'Het gaat om de zones met particuliere bewoning', zegt OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. 'Ook de openbare ruimte met een hoger blootstellingsrisico - zoals speelpleinen - komt in aanmerking. Op die manier worden de verschillende blootstellingen aan PFAS aangepakt en worden de gezondheidsrisico's op lange termijn voor de bewoners weggenomen.' De kosten van de bodemsanering worden door OVAM gedragen.

Sanering

Niemand heeft iets aan eindeloos gepalaver over wie de sanering van deze gronden op zich zou moeten nemen. Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is wat we gaan doen.
Zuhal Demir (N-VA)
Vlaams minister van Omgeving

OVAM begint met de voorbereiding van de sanering en werkt samen met de betrokken deskundigen een tijdlijn uit. Door de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al begin 2022 starten en zullen ongeveer zes maanden duren.

Om meer zicht te krijgen op de mogelijke blootstelling van de bewoners wordt een campagne gelanceerd om het binnenhuisstof te analyseren. Een aantal huizen in de buurt wordt daarvoor geselecteerd.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden op de snelle sanering door de OVAM. 'Of het nu gaat om de inwoners van Willebroek of over de overheden zelf, eigenlijk heeft niemand iets aan eindeloos gepalaver over wie de sanering van deze gronden op zich moet nemen. We gaan zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen', zegt ze. 'OVAM neemt ten volle de handschoen op om al volgend jaar te beginnen met de werken.'

'Het is intussen geen geheim meer dat de PFAS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt, maar we pakken die zo doortastend mogelijk aan met de bescherming van ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen als belangrijke drijfveer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud