Zakentoerisme levert economie 1,4 miljard op

©BELGA

De ruim 116.000 meetings en congressen die in Vlaanderen en Brussel per jaar plaatsvinden, dragen voor 1,4 miljard euro bij tot de economie, blijkt uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen voerde van midden 2013 tot in het voorjaar van 2014 een onderzoek naar het belang van meetings en congressen in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat er in 2012 ongeveer 116.600 meetings en congressen plaatsvonden. De meeste daarvan vonden plaats in Brussel, gevolgd door Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge.

In 2013 genereerden die meetings en congressen zowat 4,4 miljoen overnachtingen. Het merendeel van de overnachters waren Belgen, gevolgd door Britten, Fransen, Nederlanders, Duitsers en Amerikanen.

Volgens het onderzoek geeft een organisator van een meeting gemiddeld 1.800 euro uit voor een eendaagse bijeenkomst en 13.000 euro voor een meerdaagse ontmoeting. Het gaat dan onder andere over de huur van de zaal, de catering, audiovisuele voorzieningen en tolken. Per jaar zou op die manier zo’n 600 miljoen euro worden uitgegeven. Avondactiviteiten en excursies zouden per jaar nog eens 126 miljoen euro opbrengen. De deelnemers zouden daarbovenop individueel 677 miljoen euro per jaar uitgeven. Als we al die bedragen optellen, kan de totale economische waarde van het zakentoerisme volgens het onderzoek op 1,4 miljard euro geraamd worden.

Toch slagen Vlaanderen en Brussel er onvoldoende in grote meetings en congressen binnen te halen. Een minderheid van de congressen telt meer dan 250 deelnemers. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) wil sterker inzetten op het zakentoerisme. Volgens hem is er een groot potentieel. ‘De gemiddelde bezoeker van een kunststad geeft 142 euro uit. Voor de gemiddelde congresdeelnemer is dat 230 euro. Dat geeft het belang aan het van het zakentoerisme voor Vlaanderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud