Zelfstandigen kiezen voor De Wever en Peeters

De Wever en Peeters op de Antwerpse 10 miles ©Photo News

De meerderheid van de Vlaamse ondernemers zal op 25 mei zijn stem geven aan de N-VA. Partijvoorzitter Bart De Wever krijgt de meeste steun om nieuwe premier te worden. Dat blijkt uit een peiling van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij 477 leden.

CD&V-boegbeeld Kris Peeters wordt, zo blijkt nog uit de peiling, een nieuwe termijn als Vlaams minister-president gegund.

Achtenvijftig procent van de bevraagde NSZ-leden zegt op federaal en Vlaams niveau voor N-VA te zullen stemmen. Twintig procent kiest voor Open Vld en 8 procent voor CD&V. De andere partijen krijgen nog maximaal 5 procent van de stemmen achter zich. Voor de Europese verkiezingen is de voorsprong van N-VA op Open Vld minder groot (42 tegen 31 procent).

De overgrote meerderheid (89 procent) hoopt dat de huidige federale regering niet meer aan zet zal zijn na 25 mei.

Als nieuwe premier kiest 51 procent voor Bart De Wever. Op ruime afstand volgen Maggie De Block (Open Vld, 14 procent), Elio Di Rupo (PS, 4 procent) en Guy Verhofstadt (Open Vld, 4 procent).

Driekwart zegt ook een andere Vlaamse regering te willen, maar huidig Vlaams minister-president Kris Peeters krijgt wel de grootste steun om opnieuw de Vlaamse regering te leiden. Hij krijgt 36 procent van de bevraagde NSZ-leden achter zich. Dan volgen Liesbeth Homans (N-VA, 15 procent), Geert Bourgeois (N-VA, 10 procent) en Gwendolyn Rutten (Open Vld, 8 procent).

Vierenveertig procent van de bevraagden vindt dat politici op alle fronten (federaal, Vlaams, Europees) prioritair werk moeten maken van een krachtige economie.

NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws wijst erop dat het NSZ een neutrale organisatie is, niet gelinkt aan een partij. 'Ik ga er dus van uit dat onze peiling representatief is voor alle Vlaamse ondernemers', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud